Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атина настоява РСМ и Албания да започнат преговори за еврочленство

[post-views]
Гърция може да купи до 40 американски изтребителя F-35, заяви Кириакос Мицотакис

Пред изданието „Политико“ гръцкият премиер Мицотакис определя като „дръзка и необходима стъпка“ еврочленството на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово

Атина настоява  Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това става ясно от статия на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за изданието „Политико“. Промяната на геополитическата обстановка изисква бързи и смели решения, пише той.

Шест страни от Западните Балкани трябва да се интегрират в Европейския съюз до 2033 година, заявява гръцкият премиер Мицотакис.“Вече закъсняхме в тази насока“, посочва той.

Мицотакис изразява надежда, че след две седмици в Брюксел ще се вземе решение за старт на преговорите със Скопие и Тирана.

Създадена е нова геополитическа обстановка, която налага включването в европейското семейство на страни като Украйна и Молдова, подчертава още премиерът на Гърция.

Пред „Политико“ Мицотакис определя като „дръзка и необходима стъпка“ еврочленството на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово.

На среща на външните министри, която се провежда днес в Солун, се обсъждат теми за европейските ценности, човешките права, икономическа стабилност и сигурност в региона на Балканите.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани