Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойните санитари разполагат с високотехнологични средства за обучение

[post-views]
Бойните санитари разполагат с високотехнологични средства за обучение

Имитация на различни наранявания и манипулации бяха представени по време на „Хемус 2022“

„Тази година ние се представяме с нашия високотехнологичен манекен HAL. Той има много и разнообразни функции, една от които беше ампутиран ляв крайник, който кърви. При правилно поставен турникет, кървенето се спира и по този начин екипите се обучават за този тип манипулации“. Това каза старши лейтенант д-р Женя Койнова – асистент в Катедра „Военна медицина“ във ВМА, по време на 15-ото международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“, което се проведе в Международния панаир в Пловдив.

Бойните санитари разполагат с високотехнологични средства за обучение
Бойните санитари разполагат с високотехнологични средства за обучение

По време на изложението бяха показани разнообразни примери с възможни травми, за които лекарите трябва да се погрижат. Представени бяха модели на огнестрелна рана, наранявания и изгаряния, прободна рана с излив на вътрешностите, травма на главата.

„След справянето с проблемните зони и раните, следва евакуацията, която е много съществен момент. Идеята е пострадалият да бъде закаран максимално бързо до „Роля 1“ – до лекарите и специалистите, които могат да се погрижат за него“, обясни старши лейтенант д-р Койнова.

По време на изложението в Пловдив беше представен и торс, на който студентите и бойните санитари, както и парамедиците и военните лекари могат да се обучават да правят сърдечен масаж и да интубират. На отделна ръка, която е изградена от изключително реалистичен материал, могат да се обучават да правят и венозни манипулации. Имахме възможност да се докоснем до въпросния прототип на ръка и усещането е наистина много реалистично. Дори имитацията на кожа в първия момент ни се струва сякаш реално докосваме човешка ръка. Целта е именно да се доближат всички дейности до реалността, за да могат обучаващите се да имат представа как се действа на прототипа на ръката и това да е достатъчно близо до реалните условия, където при необходимост може да се наложи намеса на специалист.

Всички дейности, които се извършват от обучаващите се, се отчитат и може да се види дали определена манипулация е извършена по точно определения алгоритъм за нея и дали има реален ефект от уменията на съответния специалист, тоест това означава дали на практика е спасен човешки живот.

„Най-важното е да се овладее кръвотечението и дихателните пътища да са проходими. След това в тактическата обстановка, когато има спокойствие и екипите не са под обстрел, могат да се погрижат за останалите рани.  Особено важна при огнестрелни рани е първата помощ. Тя спасява животи. След това е евакуацията. За целта има носилка, раница, одеяла. При тренировки екипите трябва да преодолеят водно препятствие. Ще бъдат и обгазени. Слагат противогази както на себе си, така и на пострадалия. Стараем се да ги подготвим за различни ситуации, за да знаят как да действат веднага, на място, и да има максимално добър резултат.  Стараем се също евакуацията да не навреди на евентуален пострадал, а да му помогне, когато стигнат до „Роля 1“ – до лекарите“, категорична е старши лейтенант д-р Койнова.

Специалистите във ВМА се стараят да поддържат високо ниво, непрекъснато се обучават и са мотивирани да се развиват. „Тренировъчният център, който открихме миналата година, ни дава много добра възможност, защото в страната няма друг. Разполагаме с две големи зали, имаме и ефекти, които имитират обстрел и обгазяване. Вътре има палатки, подобни на използваните при „Роля 1“ – от лекарите. Идеята е ситуацията и обстановката да са максимално близо до тази на бойното поле“, казва още д-р Койнова.

„Ние сме част от медицинското осигуряване на военните формирования по време на стрелби и кормувания или физическа подготовка. Раните по време на подобни действия не са толкова страшни, но ние трябва да сме подготвени за всичко, защото никой не знае кой, кога и къде ще попадне в сложна ситуация и някой пострадал ще разчита на високи професионализъм, знания и най-вече – умения. Стараем се също личният състав да е обучен, затова и водим военномедицинска подготовка за всички“, споделя д-р Женя Койнова, която и в практиката си се е сблъсквала с някои от раните, които бяха представени по време на „Хемус 2022“.

HAL предлага условия, близки до бойните

За първи път на подобен род изложение като „Хемус 2022“ беше представен високотехнологичният манекен HAL, който може и да говори, като издава звуци, въздиша, изказва състоянията си. Дори зениците му реагират, когато към окото бъде насочена светлина.

„При някои отравяния има различни прояви – разширяване или свиване на зениците. Това е много важно да се има предвид, когато се обучават съответните медицински специалисти“, сподели старши лейтенант д-р Койнова.

Конкретно за бойните санитари манекенът HAL е особено ценен за обучението им, защото това реално е и най-важната първа помощ, наподобяваща тази на бойното поле. 

„Периодично, дори и в момента текат, курсове на бойни санитари, които се обучават във ВМА, и всички са изключително много впечатлени от високотехнологичния манекен HAL, защото той и като размери, но и като тегло прилича на реален пострадал човек“, каза още д-р Койнова.

Визията на манекена е толкова близка до истинското, за да се създаде максимално внушение за реалистичност, и това се виждаше дори и по време на изложението в Пловдив.

„Първоначално посетителите бяха леко стреснати, но когато се доближат до манекена и видят какво се предлага от него, разбират, че това е необходимо за обучението, за да се реагира навреме в една предполагаема ситуация“, уточни старши лейтенант д-р Женя Койнова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани