Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски призова Европа да подплати думите си с дела

[post-views]
Зеленски призова Европа да подплати думите си с дела

Думите да бъдат подплатени с дела. За това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски, визирайки желанието си страната да стане официално част от Европейския съюз.

Очаква се лидерите на страните от Европейския съюз да решат дали да предоставят на Украйна официален статут на страна кандидатка на Европейския съвет на 23 и 24 юни. В обръщение към днешната Среща на върха за демокрацията в Копенхаген, украинският президент отправи следния апел:

„Трябва да премахнем сивата зона, която е толкова изкушаваща за руската държава. Трябва да предприемем действия, Украйна трябва да е част от европейското семейство. През следващите седмици и дни Европейският съюз може да направи историческа стъпка, която ще докаже, че думите, че украинският народ принадлежи към европейското семейство, не са просто празни думи“.

Зеленски освен това цитира данни от допитване, според което 71 процента от европейците приемат Украйна като част от европейското семейство и попита защо тогава все още има скептични и колебаещи се политици по въпроса трябва ли Киев да се присъедини към Европейския съюз.

Засега в Германия смятат, че няма кратък път за еврочленство на Украйна, австрийският канцлер Карл Нехамер призова за междинен етап между сътрудничеството и пълноправното членство за страни като Украйна и Молдова, а френският президент Еманюел Макрон предложи създаването на „паралелна европейска общност“, защото процесът по присъединяване ще отнеме десетилетия.

Силна подкрепа за кандидатурата на Украйна идва от държавите от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани