Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министрите на отбраната на САЩ и Китай се срещнаха в Сингапур, за да обсъдят избягването на недоразумения между двете страни

[post-views]
Министрите на отбраната на САЩ и Китай се срещнаха в Сингапур, за да обсъдят избягването на недоразумения между двете страни

Министрите на отбраната на САЩ и Китай проведоха днес среща лице в лице за първи път от началото на мандата на администрацията на американския президент Джо Байдън в опит да гарантират, че по-общото напрежение между двете страни няма да прерасне във военни недоразумения или неразбирателство, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални източници.

Отношенията между Китай и Съединените щати са обтегнати и двете най-големи световни икономики се противопоставят една на друга по редица въпроси – от Тайван през състоянието на човешките права в Китай до китайската военна активност в Южнокитайско море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайският му колега Вей Фънхъ се срещнаха днес в Сингапур в кулоарите на „Диалога Шангри-Ла“ – най-важната среща по въпросите на сигурността в Азия. Двамата вече проведоха телефонен разговор през април.

Преди срещата висш американски служител каза, че министрите ще се съсредоточат върху опити за очертаване на предпазни линии в напрегнатите отношения между Съединените щати и Китай. „Полагаме всички възможни усилия, за да гарантираме, че това ще е професионална, изпълнена със съдържание среща, и ще говорим по някои изключително сериозни въпроси, но от страна на САЩ няма никакво желание да правим публичен спектакъл“, заяви той.

Китайски медии също казаха, че Пекин ще използва разговорите за обсъждане на сътрудничество със САЩ.

На срещата обаче вероятно ще бъдат обсъдени редица въпроси, по които двете страни се противопоставят една на друга, като суверенитетът на Тайван и руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани