Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор о.р. Роди Портър: ХРИСТИЯНСТВОТО Е ПРИВЕТСТВАНО ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

[post-views]
Генерал-майор о.р. Роди Портър: ХРИСТИЯНСТВОТО Е ПРИВЕТСТВАНО ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ

Има добри примери за отлични командири, които са били християни, и такива, които не са били, твърди главният изпълнителен директор на Military Ministries International (MMI).

Генерал-майор от запаса Роди Портър от  Великобритания е ветеран от войната в Залива. Той е в Англиканска църква и е главен изпълнителен директор на Military Ministries International (MMI), организацията, която съществува, за да подкрепя християните във Въоръжените сили по света.

MMI е неконфесионална, регистрирана в Обединеното кралство благотворителна организация с малък посветен персонал от бивши военни или съпрузи на бивши военни от страни като Великобритания, Франция, Германия, България, Хърватия, Зимбабве и Гана.

Фнансират се изцяло от дарения на свободна воля от техни поддръжници и случайни грантове от християнски тръстове. MMI съществува, за да помогне на военните християни да служат на Иисус Христос във Въоръжените сили по целия свят.

Генерал-майор от запаса Портър беше любезен да отговори на въпросите от в. „Българска армия“ за вярата и мястото й във Въоръжените сили.

  • Г-н генерал, какво е мястото на християнството във Въоръжените сили?
  • Християнството е приветствано във Въоръжените сили като легитимна вяра, която войниците, моряците и летците – мъже и жени, могат да практикуват. Голяма част от Кодекса за поведение и моралното учение на Въоръжените сили се основават на Библията, особено на десетте заповеди и учението на Христос. Християнството обаче не заема официално място във Въоръжените сили, тоест, не е нужно да си християнин или да имаш християнски възгледи, за да станеш военнослужещ. Капеланството във Въоръжените сили сега е капитанство с различни религии, включително има и равин. Въпреки това най-голямата религиозна група в Британските въоръжени сили е християнската общност.
  • Как се съчетават Христос и командирът в армията, какви са ролите им и как се различават те?
  • Има много добри примери за отлични военни командири, които са били християни, и много примери за такива, които не са били. Няма абсолютно изискване за съчетаване на ролята на християнин и командир. Мисля, че християните могат да станат велики военни водачи благодарение на Бога, който следват. Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри, най-великият военен лидер на Великобритания от Втората световна война, пише през 1961 г.: „Аз твърдо вярвам, че във всички клонове на западната демокрация с нашата дълга християнска традиция лидерът няма да се хареса на мнозина, освен ако не притежава християнските добродетели. За християнските войници от всяка националност лидерството може най-добре да бъде обобщено с мотото на британския колеж за обучение на офицери, Кралската военна академия „Сандхърст“, което е: „Служи, за да ръководиш“. Да служиш, за да водиш означава да следваш жертвения пример на Иисус, подчертан от Павел във Филипяни 2:5-8. Един християнски военачалник ще се стреми да последва Иисус, като полага живота си за задачата, която му е възложена, екипа, който ръководи, и отделните мъже и жени, които съставляват този екип. Не можете да бъдете добър войник, ако загрижеността ви за собствената ви безопасност доминира върху способността ви да се концентрирате върху работата си. Християнинът може да се отдаде изцяло на Бога и да има абсолютно доверие в съдбата си в Него. Това е една от причините, поради които християнинът може да бъде толкова ефективен в битка и толкова да се грижи за другите в опасност. Моят командир ни каза веднъж, че няма да можем да се бием добре, ако първо не се примирим със собствената си смърт. Християнинът може да направи това, тъй като по думите на свети Павел: „Да живееш е Христос, а да умреш е печалба“. Вярващият може да се бори добре и да има голяма надежда за бъдещето.
  • Какви права и задължения имат християните във Въоръжените сили?
  • Християните имат същите права и задължения, като всеки друг служещ войник независимо от тяхната вяра или липсата на такава. Християните имат право да практикуват вярата си без страх от преследване или тормоз. Техните задължения към командващия им офицер са същите като за другите, но задължението им към Бог означава, че те най-вероятно ще работят дори по-усилено от войник без вяра, за да угодят на командващия си офицер, защото това е почит към Бог. Когато един войник работи, за да угоди на Бог, резултатът ще бъде много ефективен войник. Така един християнски войник ще бъде високо професионален, отдаден, послушен и във всяко отношение добър пример за подражание.
  • До каква степен военнослужещият има право да разкрива религиозните си убеждения и доколко това право е защитено днес?
  • В Обединеното кралство военнослужещият има право съгласно закона да разкрива своите религиозни вярвания и да прави изявления, които са в съответствие с библейската истина. Това е правото на свобода на словото и на вярата. Има абсолютна защита от закона за упражняване на вяра.
  •  Има ли бъдеще военното свещеничество в България?
  • Още през 2018 г. България назначи първия си армейски свещеник от 74 г. Това беше важен момент и аз аплодирам българското Министерство на отбраната за тази стъпка. Капеланът е важен, защото той (или тя) може да се грижи за духовните нужди на войниците. Човекът е създаден с тяло, душа и дух и така, както имаме лекари, психиатри и готвачи, имаме нужда и от свещеници, които да се грижат за нашите духовни нужди. Това е особено вярно за войниците в битка, където тези духовни нужди ще бъдат по-големи, отколкото в мир. Вярвам, че ако българските въоръжени сили назначат повече свещеници във военните си формирования, те ще видят положително развитие в духовното благополучие на своя народ.
  • С какво бихте ни помогнали да въведем такъв статут на военния свещеник в Българските въоръжени сили?
  • През 2018 г. българското Министерство на отбраната демонстрира, че вижда предимството за морала и духовното благополучие на своите войници в това да има военни свещеници. Бих насърчил да се назначават повече капелани, особено в бойните формирования и части.
  • Какъв е приносът на MMI към военните свещеници в армиите по света?
  • MMI работи заедно с военни капелани по целия свят. Ние осигуряваме обучение за тях, където имат нужда (тази година например помагаме за обучението на свещеници в Демократична република Конго). Ние се стремим да дадем възможност на свещениците да вършат работата си, да ги насърчаваме, да им предоставяме материали като Библии, които да даваме на войниците. Ние също така се молим за военни свещеници и например ние се молим като организация всеки ден за военни свещеници в Украйна, в този труден момент за тяхната страна.
  • Какво бихте казали на българските военнослужещи, които активно изповядват християнската вяра?
  • Бих ги насърчил да служат на своя командир вярно и добре, както е угодно на Бога. Един християнски войник трябва да бъде най-добрият, който може да бъде, добър спортист, боец, опитен в боравене с оръжието и екипировката си, винаги полезен на своя командир и винаги готов да помогне на хората около себе си също да успеят. С действията си във Въоръжените сили те трябва да озарят живота и любовта на Иисус Христос към хората около тях.
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани