Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Електромобили и хибриди в настъпление

[post-views]

Автомобилният салон София 2022 продължава до 12 юни.

Все по-силно настъпление на електрическите и хибридните автомобили за сметка на тези, които са оборудване със стандартните бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене – тази тенденция се вижда ясно на „Автомобилния салон София 2022”. Изложението, което стартира на 3 юни и продължава до 12 юни, е бляскава витрина на автомобилостроенето по света и на българския пазар на нови автомобили.

Общо 189 експоната от 32 автомобилни бранда са представени в залите на Интер Експо Център в столицата. Заедно с производителите на автомобилни гуми и резервни части, както и застрахователите, и другите организации, предоставящи автоуслуги, броят на участващите фирми надхвърля 100.

Електромобилите, които в предишните издания на автосалона бяха единична екзотика, сега вече са общо 33, а хибридите – 70. Те могат да се видят на площите буквално на всички фирми. И най-големите световни марки, и по-скромните имат вече производство на коли на ток. Разбира се, изложителите представят и поредните версии на традиционните си модели, някои от които виждаме по нашите пътища от няколко десетилетия.

Премиерите на тазгодишното авиошоу са 14. За първи път пред публика се представят: Citroen C5 X, DS 9, KIA Niro, Mazda CX-60, Mercedes SL, Mercedes EQE, Opel Astra, Renault Megane E-TECH, Renault Austral, SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX, Volvo C40 Electric.

Изложението се оказва и подходящо място за сделки. Вече има експонати с надпис „Продадено”. Мераклиите за нова кола са улеснени от табелките с техническите данни край автомобилите, където освен показателите за двигателя, мощността, пробега и т. н. фигурира и цената. В разговори с представителите на фирмите изложители клиентът направо може да даде заявка за покупка на автомобил.

Освен леки коли в изложението може да се видят и мотоциклети, както и електрически велосипеди. От „Пътна полиция представят свой автомобил, както и прословутата „тринога” – подвижна камера, която може да заснеме  нарушения на скоростта от разстояние 250 м.

Голям е интересът на посетителите също към изложените кемпери, както и към щандовете за авточасти, аксесоари и услуги. Представени са вече и фирми, които предлагат монтиране на зарядни станции за коли на ток по пътищата. А това е особено актуално предвид настъплението на електромобилите, видно и от тазгодишното автоизложение в София.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Виж още

Избрани