Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц посети Скопие и разговаря с премиера Димитър Ковачевски

[post-views]
Германски политици оказват натиск върху Шолц да достави на Украйна ракети „Таурус“

Преди да пристигне в София германският канцлер Олаф Шолц беше в Скопие, където разговаря с премиера Димитър Ковачевски. Там Шолц не поиска решаване на двустранния спор със София, а се обяви за незабавно започване на преговори за членство.

Германският канцлер беше посрещнат с най-високи държавни и военни почести пред сградата на правителството в Скопие. Първите му думи бяха, че Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия. От моя гледна точка първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония може да започне веднага, заяви Олаф Шолц след срещата с Димитър Ковачевски. По думите му Скопие е изпълнило 100% условията за начало на преговори за членство.

„Ето защо аз и Германия ще работим за отваряне на пътя към конкретни преговори, конкретно начало на преговорния процес, защото това е необходимо. Готови сме да вземем съответните решения, за да се случи това. Не сме сами и това е известно“.

Димитър Ковачевски от своя страна отказа да коментира политическите турбуленции в България и подчерта, че в момента, в който има постигнат компромис между външните министерства на България и Република Северна Македония то той ще стане известен. 45% от законодателството на югозападната ни съседка вече е хармонизирано с европейското, увери Ковачевски, но беше категоричен – страната няма да бъде заложник на срещите на върха на Европейския съюз.

Какво ще се случи на поредната среща на върха на евролидерите зависи от всички 27 държави-членки, а не от Скопие, продължи Ковачевски.

Вчера германският канцлер Олаф Шолц посети Сърбия и Косово. От Белград поиска веднага да се включи в европейските санкции срещу Русия, а на Косово обеща да работи за визова либерализация за Европейския съюз.

Олаф Шолц участва в Солун и на срещата на върха на държавите от Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. На форума докато домакинът – гръцкият премиер Мицотакис представяше на Шолц премиера Димитър Ковачевски, албанският министър-председател Еди Рама се намеси рязко и се опита да се пошегува като потупа Ковачевски по рамото с думите – „Бъдещата западна България.“

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани