Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличен стрелец с колегите си бди за сигурността на обществото

[post-views]
Отличен стрелец с колегите си бди за сигурността на обществото

Лейтенант Майкъл Дараджанов е командир на взвод в 42-ри механизиран батальон

Искрено се надявам българското общество да се чувства по-спокойно и сигурно, когато ние, военнослужещите от Българската армия, провеждаме

съвместна подготовка с коалиционните партньори

с цел повишаване на способностите на бойната група. Това каза за в. „Българска армия” лейтенант Майкъл Дараджанов, който е командир на взвод в механизирана рота в 42-ри механизиран батальон от състава на Втора бригада. Батальонът, усилен с рота „Страйкър” от американската армия, участва в напрегнато учение на „Ново село” в ранната пролет, при което удържа настъплението на „противника” и премина в победна контраатака.

Лейтенант Дараджанов, който с подчинените си премина през всички учебни изпитания на „Ново село”, е вече 10 месеца на служба в батальона. Това е първата му месторабота, след като през 2021 г. завършва 5-годишно обучение в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” във Велико Търново, специализация „Мотопехотни и танкови войски”. Родом е от Ямбол и споделя, че се радва да служи в своя град, както и в 42-ри батальон.

Към военната професия го насочват приятели и познати. Те му разказват за живота в армията и той избира пътя на офицера. „Службата ми харесва”, категоричен е лейтенантът.

По време на обучението в НВУ най-много го впечатлява стрелбата, както и командването на хора – изграждането на лидерство. „Моята специализация налага да се стреля с всякакъв вид въоръжение. През курсантските години преминахме през всички етапи на огневата подготовка. „По принцип

много обичам да стрелям с оръжия

И затова избрах тази професия”, изтъква офицерът. А оценките му на стрелбите винаги са отлични, независимо дали става дума за пистолет, автомат или друго оръжие.

По време на службата си в батальона надгражда теорията от Военния университет с интензивна практика. Например в продължение на седмици с подчинените си изпълняват задачи в учението на „Ново село”. Постоянно има мероприятия, с които надграждаме много своята практическа подготовка, казва лейтенантът.

Според него трудностите в службата са свързани преди всичко с логистиката, с материалното осигуряване. „А иначе личният състав е мотивиран и всички си изпълняват задълженията на 100 процента”, споделя лейтенант Дараджанов.

Някои от подчинените му са по-възрастни от него и с повече години в строя. „Никакви трудности нямам с тях. Даже съм по-доволен, отколкото съм си представял, че мога да имам такива взаимоотношения”, заявява офицерът.

Според него некомплектът в армията може да бъде преодолян, като повече се популяризира военната професия – както чрез представяне сред обществото на учения и други прояви на войската, така и чрез дните на отворени врати във формированията. По думите му така младите хора биха имали

допир до военната служба и армейския живот

А ако им хареса, могат да влязат в нашите редици, обяснява лейтенантът.

В свободното си време общува с приятелите си – същите, които са го насочили към офицерската професия. Говорят си на военни теми, както и за всичко, което интересува млади хора. Хобито му е да играе футбол и тенис на маса. „Сега съм се насочил към лова, скоро ще стана ловджия”, казва с усмивка младият офицер, за когото отличната стрелба е част от професията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани