Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още един руски генерал е загинал в Донбас

[post-views]
Още един руски генерал е загинал в Донбас

Продължават тежките боеве в Северодонецк

Руски генерал е загинал в боевете в Източна Украйна. За това потвърди ръководителят на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин, съобщава „Ройтерс“. Пушилин изразява съболезнования към близките на генерал Роман Кутузов в социалната мрежа Телеграм, след като от няколко дни вестта за смъртта на четвърти руски генерал от началото на войната се разпространява из медиите.

За смъртта на Кутузов бе съобщено още в неделя, но досега нямаше потвърждение от официален източник. Смята се, че генералът е загинал при засада напът между Артьомовск и Лисичанск, но други твърдят, че той е намерил смъртта си в Николаевка, близо до Попасна, в Луганска област.

Междувременно областният управител на Луганска област Сергей Гайдай съобщи, че украинските сили са се оттеглили в покрайнините на индустриалния град Северодонецк в сряда под напора на ожесточена руска атака. Русия съсредоточи войските и огневата си мощ в малкия източен град през последните седмици, за да осигури контрол за подкрепяните от нея проруски сепаратистки войски в една от най-кървавите битки от началото на войната. Киев заяви, че ще се опита да задържи позициите възможно най-дълго, тъй като битката може да помогне за оформянето на бъдещия ход на войната.

След като в края на миналата седмица обяви изненадваща контраатака, Гайдай каза в сряда следобед, че по-голямата част от града отново е в руски ръце. „Нашите (силите) сега отново контролират само покрайнините на града. Но боевете все още продължават“, каза Сергей Гайдай, цитиран от „Ройтерс“.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че защитниците в Северодонецк нанасят големи загуби на руските войски по време на това, което той нарече „много жестока и много трудна битка“. „В много отношения там се решава съдбата на Донбас“, каза президентът в ежедневното си обръщение.

Руските сили разполагат с 10 пъти повече оборудване от украинските войски в някои райони на Северодонецк, заяви говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник. Украйна призова западните си съюзници да ускорят доставката на оръжие, заявявайки, че ситуацията ще стане много трудна за страната, ако Русия пробие нейните линии на изток.

По време на дигитална конференция на в. „Файненшъл таймс“ Володимир Зеленски заяви, че страната му е изгубила „твърде много хора“, за да може просто да „отстъпи територия“, за да приключи войната. По думите му Украйна първо трябва да постигне „пълен контрол на цялата си територия“. Зеленски посочи какво би смятал за „сериозна временна победа“: изтласкването на руските сили към позициите, които заедно със сепаратистите държаха в Донбас преди 24 февруари. Европейският съюз ще плати 7,25 млн. евро на Международния наказателен съд, за да му помогне да разследва военните престъпления, извършени по време на войната в Украйна, съобщи Европейската комисия в сряда.

Певец подпалил българския клуб в Битоля „от патриотизъм“

Полицията в Северна Македония е задържала мъж за подпалването на входната врата на културния център „Иван Михайлов“, отворен от една от общностите на македонски българи в Битоля. Това съобщи вътрешното министерство в Скопие. В редица медии се появи името на Ламбе Алабаковски, върнал се в Битоля от Съединените щати преди няколко седмици. Редица медии в Скопие цитираха свои източници в македонското МВР, за да посочат предполагаемия извършител, няколко дни след като деянието създаде известно напрежение между България и Северна Македония. И двете страни го нарекоха провокация и го осъдиха.

Лично вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски написа във „Фейсбук“, че случаят бил разрешен „бързо и ефективно“, а задържаният признал за извършеното. Конкретно са посочени само инициали на „Л. А., на 34 години, от Битоля“, иззети са и предмети, свързани с престъплението.

„Работеше се денонощно“, заяви Спасовски. Той получи благодарност от премиера Кирил Петков, цитиран във „Фейсбук“: „Благодаря на властите в Република Северна Македония и на премиера Димитър Ковачевски за ефективните им действия, които в максимално кратък срок заловиха подпалвача“. Звездата на 34-годишния Алабаковски изгрява преди почти 20 години в музикално състезание. Той е от преспанското село Любойно, живял е няколко години във Флорида, има и американско гражданство. В признанията си е казал, че е извършил престъплението „от патриотизъм“.

От началото на руската инвазия срещу Украйна Полша е вторият най-голям доставчик на оръжие и боеприпаси за Киев след САЩ. Полските доставки възлизат на $1,6 млрд., като включват и над 200 танка.

Украйна подписва голяма сделка за оръжия от Полша

Полша е в процес на подписване на широкообхватен договор за доставка на оръжие на Украйна, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА. Сделката е „една от най-големите, ако не и най-голямата за износ на оръжия през последните 30 години“, заяви той след посещение в югоизточната полска оръжейна компания „Хута Сталова Вола“. Той заяви, че оръжията ще бъдат от решаващо значение за усилията на Украйна да прогони руските нашественици.

Част от финансирането на оръжейната доставка ще бъде осигурено от ЕС, а останалата сума ще дойде от самата Украйна. Моравецки не посочи конкретни данни за видовете оръжия, които ще бъдат прехвърлени в Украйна, нито други подробности за сделката. По време на огласяването на намеренията обаче той и министърът на отбраната Мариуш Блашчак позираха пред самоходни гаубици модел „Краб“. Кабинетът на Моравецки също така публикува в „Туитър“ снимки на същите самоходни гаубици, които имат обсег на стрелба 40 км. Междувременно Центърът за анализ на световната търговия с оръжие съобщи, че в най-скоро време Полша ще получи от САЩ бронирани машини „Кугар“ и военнотранспортни самолети С-130Н „Херкулес“ в рамките на американската програма „Излишно военно имущество“. Първата партида машини „Кугар“ вече пътува към Полша. Те са практически неизползвани, имат пробег до 200 км. Поляците ще платят само $14 млн. за разконсервиране и доставка на петте самолета С-130Н „Херкулес“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани