Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай критикува стратегията на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион

[post-views]
Китай критикува стратегията на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион

Китайският министър на отбраната днес обвини САЩ, че се опитват да „изтръгнат“ подкрепата на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, за да ги настроят срещу Пекин, като заяви, че Вашингтон се опитва да прокара собствените си интереси „под прикритието на мултилатерализма“, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната генерал Вей Фънхъ се нахвърли върху министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, отхвърляйки неговото „клеветническо обвинение“, отправено ден по-рано по време на диалога Шангри-Ла, че Китай предизвиква нестабилност с претенциите си към самоуправляващия се остров Тайван и „дестабилизиращата си военна дейност“ в района.

Остин подчерта необходимостта от многостранни партньорства с държавите в Индо-Тихоокеанския регион, което според Вей беше опит Китай да бъде притиснат в ъгъла.

„Никоя страна не трябва да налага волята си на другите или да ги тормози под прикритието на многостранност“, каза той. „Стратегията е опит за изграждане на изключителна малка група в името на свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, която да похити страните в нашия регион и да се насочи към една конкретна страна – това е стратегия за създаване на конфликт и конфронтация, за да се задържат и обградят другите.“

Китай бързо модернизира армията си и се стреми да разшири влиянието и амбициите си в региона, като неотдавна подписа споразумение за сигурност със Соломоновите острови, за което мнозина се опасяват, че може да доведе до китайска военноморска база в Тихия океан, а през изминалата седмица положи основите на проект за разширяване на военноморско пристанище в Камбоджа, което може да даде на Пекин опора в Тайландския залив.

Миналата година официални представители на САЩ обвиниха Китай, че е тествал хиперзвукова ракета – оръжие, на което системите за противоракетна отбрана трудно противодействат, но Пекин настоя, че това е било „рутинно изпитание на космически кораб“.

В отговор на въпрос за теста днес Вей стигна най-близо до признанието, че това наистина е била хиперзвукова ракета, като каза: 4Що се отнася до хиперзвуковите оръжия, много страни разработват оръжия и мисля, че няма изненада, че Китай прави това.“

„Китай ще развива своята армия“, добави министърът. „Мисля, че това е естествено.“

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани