Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Властите в Бразилия изследват човешки вътрешности, намерени да плават на повърхността на река

[post-views]
Бразилската полиция каза, че са открити очевидно човешки останки близо до мястото, където е изчезнал британски журналист

Човешки вътрешности са били открити да плават по повърхността на река в Бразилия и в момента са обект на анализи, които ще потвърдят или отхвърлят версията, че това може да са останки от британския журналист Дом Филипс и придружаващия го индиански експерт Бруно Перейра, изчезнали преди повече от седмица в амазонските джунгли на страната, предаде Франс прес.

По-рано днес местният новинарския портал „Же Ум“ (G1) съобщи, като твърдеше, че се позовава на съпругата на Филипс, че телата на двамата изчезнали са били намерени, предаде Ройтерс. После обаче самата агенция поясни, че информацията не е коректна. Съпругата и роднини на британския журналист са казали, че има намерени две тела, но че идентификацията им все още тече, допълва Франс прес. „Очакваме федералната полиция да потвърди или отхвърли версията дали става дума за Дом и Бруно“, заяви Доминик Дейвис, племенница на британския журналист.

Федералната полиция от своя страна твърди, че информациите за намерени тела са неточни и че  биологичен материал и лични вещи на двамата изчезнали са в процес на анализи.

Вчера властите казаха, че са открили раница, ботуши и карта за медицинска застраховка, принадлежащи на Дом Филипс и на Бруно Перейра.

Петдесет и седем годишният Филипс и 41-годишният Перейра са видени за последно на 5 юни, докато се качвали на лодка по време на експедиция в района на Жавари, труднодостъпна зона в Западна Амазония, близо до Перу и известна с това, че е опасно място тъй като там има разнородни трафиканти.

„Издирванията продължават, но всичко навежда на мисълта, че някои им е причинил нещо лошо. Намерени бяха човешки вътрешности да плават по реката и те бяха отнесени в столицата Бразилия, за да им бъде направен ДНК анализ“, заяви бразилският президент Жаир Болсонаро пред радио Си Би Ен.

„Предвид времето, което мина, вече осем дни, ще бъде много трудно да ги намерим живи. Моля се на бог това да е така, но информациите, с които разполагаме ни карат да се опасяваме от противното“, допълни Болсонаро.

Британският журналист е автор на десетки статии за заплахите срещу околната среда и местните племена в Амазония. Той от дълго време е сътрудник на британския в. „Гардиън“ и е подготвял книга по темите, за които е пишел.

Заради изчезването на журналиста и на придружителя му, мъж на 41 години, дефиниран като подозрителен, бе задържан и следи от кръв, открити в лодката му, също се анализират сега. Свидетели казват, че са го видели да преминава с лодка в същата посока, в която се е движела и лодката на Дом Филипс и Бруно Перейра.

Бразилският президент Болсонаро, по време на чийто мандат обезлесяването на Амазония нарасна, бе критикуван остро от близките на двамата изчезнали и от групи на коренното население заради закъснението му в разпореждане на издирвателните операции. Болсонаро бе казал за двамата изчезнали, че са се впуснали в една „непрепоръчително приключение“, припомня Франс прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани