Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай вече е най-големият вносител на руска енергия в света

[post-views]
Китай вече е най-големият вносител на руска енергия в света

Китай изпревари Германия и вече е най-големият вносител на руска енергия в света. Това показва проучване на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Според доклада износът на руски изкопаеми горива за Китай възлиза на стойност 12,6 милиарда евро. По този начин досегашният лидер Германия остава на второ място с енергиен внос от Русия за 7,8 милиарда евро.

От началото на военния конфликт в Украйна Москва е получила приходи в размер на около 93 милиарда евро от продажбата на петрол, природен газ и въглища.

По-рано този месец Федералната мрежова агенция на Германия (BNetzA) съобщи, че доставките на газ в страната са стабилни.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пък посочи през май, че ситуацията с газа в Германия е „управляема“, тъй като енергията може да се доставя от други източници.

През април Русия заяви, че очаква стоковите потоци с Китай да нараснат и търговията с Пекин да достигне 200 милиарда долара до 2024 г.

Китай е основен купувач на руски природни ресурси и селскостопански продукти.

Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важен източник на петролни приходи за Москва, въпреки силния натиск от САЩ да не увеличават покупките си, докато Европейският съюз и други съюзници прекъснаха вноса на енергия от Русия в съответствие със санкциите заради войната срещу Украйна.

Тези продажби увеличават приходите от руския износ в момент, когато Вашингтон и съюзниците се опитват да ограничат финансовите потоци, подкрепящи военните усилия на Москва.

Индия, страна с население от 1,4 милиарда души, която се нуждае от много петрол, е погълнала близо 60 милиона барела руски петрол през 2022 г. досега, в сравнение с едва 12 милиона барела през цялата 2021 г.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани