Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ожесточени сражения между украинските и руските сили в Северодонецк

[post-views]
Ожесточени сражения между украинските и руските сили в Северодонецк

Ожесточени сражения водят украинските и руските сили в Северодонецк – за всяка сграда и всяка улица, обяви управителят на Луганска област. Близо 3/4 от този град са в руски ръце. Президентът Володимир Зеленски за пореден път настоя Западът да изпрати повече оръжия на страната му.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ обвини Русия във военни престъпления в Украйна.

Северодонецк ще бъде откъснат от Украйна, ако руската армия разруши и последния мост към града, предупреди областният управител.

Руснаците бомбардират химическия завод „Азот“, в който са се укрили цивилни, при атаките в района са загинали трима мирни жители, сред тях и дете, твърди още украинската страна. По думите на президента Володимир Зеленски украинските и руските сили се бият „буквално за всеки метър“ в Северодонецк.

В същото време военен представител на самопровъзгласилата се Донецка република заяви, че и последният мост към съседен Лисичанск е бил унищожен и украинските военни са блокирани в Северодонецк като трябва да се предадат или да умрат.

В ежедневното си обръщение президентът Зеленски отново призова за предоставяне на модерни оръжия на страната като отчете, че от началото на войната в Украйна са паднали над 2 600 руски ракети.

„Руската армия се опитва да разположи части от резерва в Донбас. По всичко личи, че ще се опитат да хвърлят в битката зле обучени наборни войници. Русия може да прехвърли числото от 40 000 техни войници, загубени още този месец“.

Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ обвини Русия, че при атаките срещу Харков военните са използвали забранени касетъчни боеприпаси и са убили стотици цивилни.

„Светът е определил тези оръжия за незаконни, защото са наистина унищожителни и засягат предимно цивилни. Няма законно или морално основание да се използват касетъчни муниции в Украйна и където и да било другаде“, обясни Марки Хизни от организацията.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани