Информационен център на Министерство на oтбраната

Делегация на Министерството на отбраната участва в годишната среща на заместник-началниците на отбраната от Процеса SEDM

Традиционната годишна среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process DCHOD Meeting) беше проведена днес, 14 юни, в Конгресния център „Брдо“ в гр. Кран, Словения, в рамките на българското ротационно председателство на Процеса (2021-2023 г.). Дейностите по подготовката и провеждането ѝ бяха реализирани от Министерството на отбраната на Словения в сътрудничество с българския Секретариат на SEDM.

Участниците в срещата обсъдиха постигнатия напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Секретариатът на SEDM и многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) изнесоха презентации за реализираните дейности в периода от предходната среща на заместник-началниците на отбраната на държавите-участнички в Процеса SEDM през 2021 г.

Беше предоставена възможност представителите на щабовете на отбраната от страните от SEDM да запознаят участниците в срещата с позициите на своите държави по обстановката в Украйна. Във всички изказвания беше осъдена агресията на Руската федерация и бяха отправени призиви за незабавно прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски от територията на Украйна.

В края на срещата беше приета обща декларация на заместник-началниците на отбраната. Договорено беше провеждането на следваща среща в този формат в средата на 2023 г. в Италия.

Във форума участваха заместник-началници на отбраната и представители на страните-членки и наблюдатели от Процеса SEDM, Щаба на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC), Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC), както и на Съвета за регионално сътрудничество (RCC).

Той беше открит с видео-обръщение от заместник-министъра на отбраната на Република България и председател на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (PMSC/SEDM-CC) Йордан Божилов, след което дейността му беше ръководена от Директора на Секретариата на SEDM Даниела Григорова – началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ – МО. Българската делегация включваше бригаден генерал Радостин Илиев – директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, и полковник Венцислав Василев от отдел „Двустранно и регионално сътрудничество”.

Срещите на заместник-началниците на отбраната на държавите от Югоизточна Европа са една от формите на Процеса SEDM и се провеждат ежегодно в някоя от страните-членки на ротационен принцип. През годините те са се доказали като ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Нашата страна е била домакин на този формат срещи през 2006 и 2012 г. В съответствие с приетия график, предстои да домакинства и срещата на заместник-началниците на отбраната на държавите от Югоизточна Европа през 2025 г.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top