Информационен център на Министерство на oтбраната

Стана ясно къде е затворен Навални

Стана ясно къде е затворен Навални

Алексей Навални е преместен от колонията с общ режим в Покров в такава със строг режим в село Мелехово, отново във Владимирска област (недалече от Москва). Това съобщи пред ТАСС във вторник председателят на обществената наблюдателна комисия в региона Сергей Яжан. По-рано близките му заявиха, че нямат информация за неговото местонахождение.

Людмила Романова, комисар по правата на човека във Владимирска област, каза за ТАСС във вторник, че колонията е в добро състояние. “В първите години от работата ми (Романова е омбудсман от 2013 г. – бел. ТАСС) оттам идваха много различни жалби, но нито една не беше потвърдена. През последните години колонията е в добро състояние. В края април направих 6 приема на граждани, минах през отрядите. Условията там са добри, индустриалната зона е доста силна, хората са заети”, каза тя.

Както се съобщава на сайта на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Владимирска област, поправителната колония в Мелехово е предназначена за 1500 души, включително участък от колонията-селище за 29 души и единично помещение за 20 души. В ИК-6 има образователно-консултативен център, осъдените имат възможност да получават дистанционно висше и средно професионално образование на платена основа. На територията има и православен храм-параклис в чест на Блажения княз Александър Невски с камбанария, както и молитвена стая за мюсюлманите.

Присъдите на Навални

Навални, който беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото “Ив Роше”. През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията “глупава” и “изградена върху лъжи”.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top