Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон втвърди тона към Русия

[post-views]

Френският президент Еманюел Макрон изрази по-твърда позиция по отношение на Русия, след като посети френски и съюзнически войски в база на НАТО в Румъния, съобщава агенция Ройтерс.

Макрон пристигна в Румъния във вторник за тридневно пътуване до южния фланг на НАТО, включително Молдова, преди вероятно да се отправи към Киев на посещение с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги.

Френският лидер е критикуван от Украйна и източноевропейските съюзници за това, което те възприемат като двусмислената му подкрепа за Украйна във войната срещу Русия.

През последните дни френските служители се стремяха да засилят обществените съобщения, докато Макрон изглежда зае по-твърда позиция когато беше с войските си.

„Ще направим всичко, за да спрем военните сили на Русия, да помогнем на украинците и тяхната армия и да продължим да преговаряме“, каза той пред френските и натовските войски във военна база в Румъния.

„Но в обозримо бъдеще ще трябва да защитаваме, разубеждаваме и присъстваме“, каза той.

През последните седмици Макрон многократно казваше, че е жизненоважно да не се „унижава“ Русия, за да може да се намери дипломатическо решение, когато сраженията приключат, и той продължи да държи отворени комуникационните канали с Кремъл, раздразнявайки повече ястреби съюзници.

Франция ръководи бойна група на НАТО в Румъния от около 800 войници, включително 500 френски войници, заедно с други от Холандия и Белгия. Париж също е разположил ракетна система земя-въздух.

Макрон се отправя към Молдова по-късно в сряда, за да подкрепи страна, която много се опасява, че може да бъде въвлечена в конфликта в съседна Украйна.

Фокусът може да се насочи към Киев в четвъртък, като дипломатически източници твърдят, че тримата европейски лидери може да се насочат към столицата на Украйна. Френското председателство отказа да потвърди посещението.

Символичното посещение ще дойде ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна като кандидат за членство в ЕС, нещо, към което най-големите европейски нации са били хладки.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани