Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО трябва да повиши своята готовност и се нуждае от повече оръжия, заяви Столтенберг

[post-views]
НАТО очаква от всички свои съюзници да приложат санкции срещу Русия, заяви Столтенберг в интервю за телевизия СиЕнЕн-Тюрк

НАТО трябва да постигне „още по-високи нива на готовност“ и да заздрави оръжейните си способности по източната си граница на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на ръководителя на военния съюз.

Генералният секретар Йенс Столтенберг се изказа след неформални разговори в Нидерландия с нидерландския премиер Марк Рюте и лидерите на Дания, Полша, Латвия, Румъния, Португалия и Белгия преди предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид в края на месеца. В отговор на призив на президента на Украйна Володимир Зеленски за повече далекобойни оръжия, Столтенберг каза, че е съгласен, че на Киев трябва да бъде доставено повече тежко въоръжение, но не даде повече подробности. „Що се отнася до въоръжение, ние тук сме единни, че е от критично значение Русия да изгуби войната“, каза пред репортери нидерландският лидер Рюте. „И тъй като не можем да имаме директна конфронтация между войски на НАТО и Русия, това което трябва да направим, е да се уверим, че Украйна може да води тази война, че тя има достъп до всички необходими оръжия“, добави той.

Запитан за молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към алианса, Столтенберг каза, че търси „единен път напред“, за да разреши противопоставянето на Турция, която е разгневена, тъй като смята, че Швеция подкрепя кюрдските бойци.

След началото през февруари на руската инвазия в Украйна, която Русия нарича „специална операция“, НАТО засили присъствието си в балтийските страни. Столтенберг каза, че НАТО допълнително ще заздрави алианса, когато всички 30 страни членки се срещнат на 29-30 юни в испанската столица.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани