Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови 150 вакантни длъжности за срочна служба в доброволния резерв

[post-views]
Нови 150 вакантни длъжности за срочна служба в доброволния резерв

Със заповед на министъра на отбраната от 14 юни 2022 г. са обявени 150 вакантни длъжности за приемане на срочна военна служба в доброволния резерв.

120 от тях са за длъжността „младши специалист“, в която приетите ще бъдат на срочна служба в доброволния резерв в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ град Велико Търново. Останалите 30 са за длъжността „младши специалист по артилерия и противовъздушна отбрана“ и там службата се изпълнява във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в град Шумен.

Провеждането на подбора на кандидатите за срочна служба в доброволния резерв се извършва от териториалните структури на Централното военно окръжие.

Съгласно заповедта на министъра, службата ще започне от 7 септември 2022 г. и ще продължи шест месеца.

***

След изпълнението на срочната служба, резервистите могат да бъдат приети на военна служба или на служба в доброволния резерв във военните формирования на въоръжените сили без провеждане на конкурс. Те имат предимство при кандидатстване за работа в държавната администрация, включително и в органите и структурите в системата за защита на националната сигурност, при постигнати равни крайни резултати с други кандидати от проведената процедура.

Всеки български гражданин до 40 г. по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 месеца.

Изпълнението на срочна служба в състава на доброволния резерв става чрез сключване на договор, който осигурява възнаграждение, здравно и социално осигуряване. Работодателите могат да запазят персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

Заповедта на министъра на отбраната за обявяване на длъжности за приемане на срочна служба в доброволния резерв може да видите ТУК.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани