Информационен център на Министерство на oтбраната

Франция, Германия, Италия и Румъния са за незабавен статут на Украйна на кандидат за член за Европейския съюз, каза Макрон

Макрон в Киев: Украйна трябва да устои и да спечели войната срещу Русия

Франция, Германия, Италия и Румъния са за незабавен статут на Украйна на кандидат за член за Европейския съюз. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на пресконференция в Киев след срещата на лидерите на трите западни държави и президента на Румъния с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

Макрон каза, че лидерите на страните от ЕС са се съгласили по време на срещата със Зеленски на някои действия, които да покажат на Украйна, че тя е част от европейското семейство, допълва Ройтерс.

“И четиримата, ние подкрепяме незабавен статут за Украйна на кандидат за присъединяване (към ЕС)”, каза Макрон. “Този статут ще бъде съчетан с пътна карта и ще включва също взимането в предвид на ситуацията на Балканите и в съседство, по-специално в Молдова”, допълни той, предаде Франс прес.

Макрон съобщи още, че Франция ще предостави на Украйна още шест допълнителни самоходни артилерийски установки “Сезар”.   Тя вече е доставила 12 подобни установки, припомня Франс прес.

Френският президент заяви още: “Ние ще бъдем до Украйна до нейната победа”, допълва Ройтерс. Той каза, че Украйна може да “разчита на нас” и добави, че сигурността на Европа сега се решава на украинска земя.

Макрон подчерта, че не трябва да има ненаказаност за престъпленията, извършени на украинска земя.

По въпроса с хранителната сигурност той заяви, че тя се дължи не на европейските санкциите срещу Русия, а на руската агресия. Макрон каза, че подкрепя приемането на резолюция на ООН за деблокиране на украинските пристанища. Президентът на Франция обаче отчете, че “ние ще имаме нужда от някакъв род комуникационен канал с Путин, в това число и за разрешаване на въпроса, свързан с хранителната сигурност”.

Френският президент увери, че Украйна трябва да реши какви да са основите на какъвто и да е мир и че “ние никога няма да поискаме отстъпки от Украйна в нейния конфликт с Русия”. Президентът добави, че контекстът и форматът на каквито и да е разговори за мир ще бъдат установени единствено от Украйна.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top