Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО се подготвя за чувствително повишаване на силите по източния фланг, съобщи Столтенберг

Министрите на отбраната от НАТО обсъдиха днес нуждата от допълнително укрепване на силите на алианса по източния фланг, съобщи на пресконференция след двудневното заседание в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

По неговите думи предстоящото укрепване ще бъде чувствително и ще включва поставянето на повече военни в повишена готовност. Той отбеляза, че се предвижда разполагането на повече техника и въоръжение на изток. Генералният секретар уточни, че по-подробни данни ще бъдат съобщени на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

Столтенберг посочи, че в последните месеци съюзническите сили по източния фланг вече са били удвоени. Уверен съм, че в Мадрид ще приемем важни решения, добави той.

Генералният секретар отбеляза, че някои от съюзниците са изразили готовност да предоставят тежко далекобойно въоръжение на Украйна. По неговите думи има логистични препятствия за доставките до украинския фронт, както и за снабдяването с резервни части за вече изпратеното на украинската страна военно оборудване.

Столтенберг изрази надежда скоро да има решение по молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към пакта. Той добави, че се работи усилено в тази посока, както и че Хелзинки и Стокхолм имат подкрепа от много от съюзниците. По неговите думи Турция също поддържа възможността алиансът да се разшири допълнително.

Русия води война на изтощение, заяви Столтенберг. По повод думите на папа Франциск, че войната “може би по някакъв начин е била предизвикана”, генералният секретар на НАТО прехвърли отговорността върху руската страна. Москва е отговорна за нападението срещу независима Украйна, каза Столтенберг.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top