Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

Завърши редовната среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО, в която участва министърът на отбраната на Република България Драгомир Заков.

В рамките на двудневните интензивни заседания министрите на отбраната разгледаха предложения, обсъдиха и постигнаха съгласие по редица важни за Алианса теми в контекста на променената среда за сигурност и подготовката за предстоящата среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 г.

През втория ден се проведе заседание на Северноатлантическия съвет във формат „30“, посветено на адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Министрите на отбраната обсъдиха конкретни мерки за неговото по-бързо и ефективно усилване, с цел гарантиране защитата на цялата територия на Алианса. Те отново подчертаха, че тези мерки ще останат строго отбранителни и съобразени с нивото на заплаха.

В изказването си министър Заков акцентира върху отговорността на съюзниците да защитават своята територия и населението си срещу заплахите и предизвикателствата, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. Той посочи, че единството, солидарността и сплотеността са в основата на общите ценности на Алианса и е важно да се предприемат всички необходими стъпки за тяхната защита. „Във фокуса на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подходящото ниво на готовност и възможността за бързо усилване“, посочи министър Заков.

Форумът приключи с работна сесия във формат „30“, посветена на ресурсното осигуряване. Съюзниците обсъдиха изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната и увеличаването на общото финансиране. Министрите на отбраната подчертаха значението на продължаването на инвестициите в отбраната и необходимостта от адекватно ресурсно осигуряване на Алианса в този критичен момент.

В своето изказване министър Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на 2% от БВП за разходи за отбрана до 2024 г., както и присъединяването на България към Иновационния фонд на НАТО.

В рамките на форума министърът на отбраната Драгомир Заков проведе среща с министъра на отбраната на Грузия Джуаншер Бурчуладзе, на която бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес и разговаря по конкретни теми с колегите си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top