Информационен център на Министерство на oтбраната

Япония беше домакин на тазгодишния “Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили”

Япония разработва стратегия за отвръщане на удара

Военни командири от Япония, Съединените американски щати, Южна Корея, Филипините и още 14 други страни се срещнаха  тази седмица в Токио за участие в събитие, което Вашингтон се надява, че ще помогне за укрепването на сътрудничеството между държавите, които могат да допринесат за сдържането на Китай, предаде Ройтерс.

“Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили” (PALS) е създаден от САЩ в Хавай през 2015 г., когато страната започна да се измества от политиката си на ангажиране с Китай към такава, която се опитва да ограничи влиянието на Пекин. Това включваше военно пренасочване на Вашингтон към Азия и стремеж към задълбочаване на връзките със съмишлениците в региона.

“Няма нация, която може да се справи сама, всеки има какво да предложи”, заяви генерал-лейтенант Стивън Ръдър, командир на морската пехота на САЩ в Тихия океан, в заключителното си обръщение.

Четиридневното събитие, което приключи днес, е първото, проведено в Япония, и се случва в момент, когато Токио се стреми да поеме по-голяма роля в регионалната сигурност, за да се противопостави на Китай, Северна Корея и Русия. Япония критикува съседните й държави, че пренебрегват международните норми и  след нападението на Москва над Украйна е разтревожена от вероятността Пекин да използва сила, за да подчини Тайван.

“Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили 2022″ изпраща мощно послание, че не допускаме едностранни силови промени в статуквото”, заяви генерал Йошихиде Йошида, началник на щаба на японските сухопътни войски.

Китай твърди, че неотдавнашните военни учения около Тайван имат за цел да защитят китайския суверенитет.

В свое изявление в Сингапур по време на конференцията за сигурността, известна като “Диалог Шангри-Ла”, японският министър на отбраната Нобуо Киши описа Япония като страна, която се намира на първа линия, заобиколена от нарушаващи правилата въоръжени с ядрено оръжие сили.

Около 70 участници в “Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили” посетиха днес военноморска база и военен лагер в близост до Токио, за да наблюдават учения и да инспектират военно оборудване, включително плавателен съд на въздушна възглавница и самолет “Оспри” превозващ войници. Американските военни в Япония показаха мобилната реактивна система за залпов огън на колесно шаси (HIMARS), подобна на тези, които Пентагонът предостави на Украйна, за да ѝ помогне да се пребори с руските сили.

Сред участници бяха военни командири от страни от Югоизточна Азия, като Тайланд и Индонезия, които оспорват териториалните претенции на Китай в стратегически разположеното Южнокитайско море.

Великобритания и Франция, които през последните години изпратиха военноморски патрули в Азия и в тихоокеанските островни държави Фиджи и Малдивите, също изпратиха свои представители.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top