Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Нидерландия разкриха руски агент

[post-views]
Киев разби руска шпионска мрежа

Нидерландската разузнавателна служба съобщи, че е разкрила руски военен агент, който се опитва да използва фалшива самоличност, за да проникне в Международния наказателен съд (МНС), който разследва обвинения във военни престъпления в Украйна, предава Ройтерс.

Сергей Владимирович Черкасов е създал сложна история за прикритие, датираща от години, за да се опита да влезе в Нидерландия като бразилски гражданин за стаж в базирания в Хага МНС през април, каза ръководителят на Службата пред Ройтерс.

„Това беше дългосрочна, многогодишна операция на руското ГРУ, която отне много време, енергия и пари“, каза ръководителят на нидерландската разузнавателна агенция Ерик Акербум, използвайки акронима за руското военно разузнаване (ГРУ).

В Москва засега не е открит никой за коментар, въпреки че правителството на президента Владимир Путин в миналото често отричаше обвиненията в шпионаж като клеветническа кампания на Запада срещу Москва.

Нидерландската служба за общо разузнаване и сигурност (AIVD) заяви в изявление, че мъжът, който се е подвизавал с псевдоним Виктор Мюлер Ферейра, е бил задържан на нидерландско летище. Той е обявен за нежелан и е качен на следващия полет обратно за Бразилия, където е изправен пред съд, се добавя в изявлението.

„Това ясно ни показва какво правят руснаците – опитват се да получат незаконен достъп до информация в рамките на МНС. Ние класифицираме това като заплаха от високо ниво“, добави Акербум, като каза, че МНС е бил приел въпросното лице за стажант.

Засега случаят не е коментиран от бразилските власти, руското правителство или МНС.

Нидерландската агенция заяви, че е предприела необичайната стъпка да публикува подробна информация по случая, за да разкрие работата на руското разузнаване и заплахата за други международни институции.

Хага разпространи документ от четири страници, очертаващ това, което според Службата е измислената история за прикритие на Черкасов. Това включваше предполагаема проблемна семейна история и подробности от клуб, където обичал да слуша електронна музика и любимия му ресторант в Бразилия, където ял евтина яхния от кафяв боб.

„Черкасов използва добре изградена фалшива самоличност, чрез която прикрива всичките си връзки с Русия като цяло и с ГРУ в частност“, се казва в изявлението.

МНС, постоянно действащ трибунал за военни престъпления със 123 държави-членки, започна разследване в Украйна само дни след като Путин изпрати войските си на 24 февруари. Той разглежда обвиненията във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

Нидерландия е изгонила за шпионаж повече от 20 руснаци. Те включват четирима души, обвинени през 2018 г. за хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), двама, обвинени в шпионаж в корпоративния високотехнологичен сектор през 2020 г., и 17 заподозрени оперативни работници, акредитирани като дипломати, които бяха изгонени след тазгодишнатаинвазия в Украйна.

Русия отхвърли всички обвинения и отговори на последните експулсирания, като изгони и 15 служители на нидерландското посолство и консулство от Москва и Санкт Петербург.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани