Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

КНДР продължава възстановяването на ядрения си полигон

[post-views]

Властите в Северна Корея изглежда разширяват възстановителните работи на ядрения си полигон, за да включат втори тунел.

Това съобщи в четвъртък базиран в САЩ мозъчен тръст, цитиран от „Ройтерс“.

Представители на Южна Корея и САЩ твърдят, че нов ядрен опит може да се случи всеки ден.

Работата и подготовката в тунел № 3 в ядреното изпитателно съоръжение Punggye-ri очевидно вече са завършени и готови за евентуален ядрен опит.

Това съобщи Центърът за стратегически и международни изследвания в доклад, позовавайки се на търговски сателитни изображения.

За първи път анализаторите забелязаха нова строителна дейност и в тунел № 4, което „силно предполага усилия за повторното му активиране за потенциални бъдещи тестове“, се добавя в доклада.

Извън тунел № 3 изображенията показват подпорна стена и малко озеленяване с малки дървета или храсти, вероятно в очакване на посещение от висши служители, се казва в доклада.

Северна Корея проведе шест подземни ядрени теста на мястото от 2006 до 2017 г.

Двата тунела никога преди не са били използвани за ядрени тестове, а входовете им бяха разрушени през 2018 г., когато Северна Корея обяви самоналожен мораториум върху тестването на ядрени оръжия и нейните междуконтинентални балистични ракети (ICBM).

Лидерът Ким Чен Ун каза, че вече не е обвързан с този мораториум поради липсата на реципрочни стъпки от страна на Съединените щати по време на преговорите за денуклеаризация, а Пхенян възобнови тестовете на междинни баллонни ракети тази година.

Представители на Южна Корея заявиха тази седмица, че Северна Корея е готова да проведе ядрен опит „по всяко време“ и че времето сега зависи единствено от Ким.

След среща с представители на САЩ във Вашингтон, южнокорейският външен министър Пак Джин каза в понеделник, че всякакви провокации от страна на Северна Корея, включително ядрен опит, ще бъдат посрещнати с обединен и твърд отговор и призова Китай да използва влиянието си.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани