Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще участват в церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС

[post-views]

Министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов ще участват утре, 17 юни, в тържествената церемония по залагане на кила на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. Тя ще се състои в корабостроителен завод „МТГ – Делфин“, с. Езерово.

При залагането на кила ще бъде спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. С церемонията на практика започва и изграждането на кораба. Строежът на втория кораб ще стартира в началото на 2023 г.

***

Изпълнението на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“. Предмет на договора е доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, с включени ЗИП и обучение на екипажа и инженерно-техническия състав от ремонтите органи на ВМС, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок.

Първият кораб следва да се достави на ВМС до края на 2025 г., а вторият – до края на 2026 г. Строителството на корабите се извършва в корабостроителния завод МТГ “Делфин”, област Варна.

Стойността на договора е 984 млн. лв. с ДДС. Към момента са разплатени общо 342 млн. лв. До края на 2022 г. предстои да се платят още 16 млн. лв.

На първия от новите кораби ще бъде присвоено името „Храбри” и бордови номер 12, а на втория – името „Смели” и бордови номер 11. По този начин ще бъде спазена традицията на българските ВМС на новопридобити кораби да бъдат присвоявани имената на плавателни съдове, отличили се със своите действия.

Източник: mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани