Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На конференция в Охрид началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов още веднъж подчерта необходимостта от инфраструктурна свързаност за просперитета на Балканите

[post-views]
На конференция в Охрид началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов още веднъж подчерта необходимостта от инфраструктурна свързаност за просперитета на Балканите

Трите глобални предизвикателства, които ангажираха усилията на Въоръжените сили и способстваха за повишаването на кредита им на доверие пред обществото през изтеклата година, бяха пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и климатичните промени. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 16 юни, в своето експозе в рамките на 15-ата ежегодна конференция на началниците на отбраната на държавите от Балканския регион. Събитието се състоя в Охрид, Република Северна Македония. Основната тема на тазгодишното издание бе „Използване на въоръжените сили за справяне със съвременните предизвикателства пред сигурността в национален и регионален план – споделяне на добрите практики“.

„Благодарение на високия професионализъм и способността бързо да се адаптират към нови предизвикателства, българските Въоръжени сили помогнаха за добрата координация при ограничаване разпространението на пандемията, осигуриха логистична подкрепа на държавните органи и неправителствените организации за справяне с бежанската вълна от войната в Украйна. Те бяха пръв и неизменен защитник и помощник на цивилното население при пожари, наводнения и други природни бедствия, възникнали в резултат на глобалните климатични аномалии“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той подчерта, че Балканите притежават потенциал и заслужават инфраструктурна свързаност за неговото реализиране. „Не можем да говорим за споделени ценности и приоритети в рамките на Европейския съюз (ЕС), а да нямаме същите възможности за обмен като останалите страни от Европа“, заяви началникът на отбраната. В допълнение към предизвикателствата пред Въоръжените сили той постави акцент върху развитието на инфраструктурата в Балканския регион с цел улесняване и ускоряване мобилността на войските за реагиране. „Като част от стремежа за по-добра защита на населението и подобряване на средата за сигурност в региона трябва да се работи по-ефективно за подобряване на военната мобилност в рамките на страните-участнички в инициативата, както и на логистичната свързаност с НАТО и ЕС“, заяви адмирал Ефтимов.

Той благодари на домакините за организацията и отправи покана към всички участници в инициативата за следващата конференция, която ще се състои в София през 2023 г. Председателството на форума е за една година на ротационен принцип и след завършването на събитието, то бе поето от България.

В Охрид присъстваха началниците на отбраната и техни представители от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. Те се обединиха в мнението си, че през годините конференцията се е утвърдила като добър пример за регионално сътрудничество между въоръжените сили и има потенциал за развитие. Проведени бяха дискусии в областта на сигурността и отбраната с акцент върху изменената среда за сигурност на Балканите. Специално внимание бе отделено на настоящите и бъдещи предизвикателства пред държавите-участнички в инициативата в резултат от войната в Украйна, като бе подчертана необходимостта от съвместни действия на всички балкански страни за справяне с различните заплахи за мира и стабилността в региона.

В съвместно изявление началниците на отбраната очертаха основните насоки за работа по време на българското председателство и потенциалните перспективи за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между балканските страни. Най-важните са създаването на екип за противодействие на киберзаплахите и възобновяването на ежегодните учения в рамките на инициативата след тригодишно прекъсване поради пандемията от КОВИД-19.

В работата на форума участваха и високопоставени представители от Алианса, ЕС и Командването на Сухопътните войски на САЩ за Европа и Африка.

В Охрид адмирал Ефтимов проведе двустранна среща със своя колега от Гърция генерал Константинос Флорос, както и със заместник-началника на Щаба на Върховното командване на силите на НАТО генерал-лейтенант Брис Уде.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани