Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея се бори с епидемия от неидентифицирано чревно заболяване

[post-views]
Северна Корея е изстреляла балистична ракета от източното си крайбрежие, съобщи Югът

Северна Корея обяви, че се справя с огнище на неидентифицирано чревно заболяване, което увеличава напрежението, причинено от разпространението на Covid-19, съобщава Би Би Си.

Лидерът на страната Ким Чен Ун нареди да бъдат приложени карантинни мерки, съобщава официалната агенция KCNA. Информационната агенция съобщи, че са изпратени лекарства в град Хеджу, за да се помогне на пациенти, страдащи от „остра чревна епидемия“.

Здравните експерти подозират, че заболяването може да е коремен тиф или холера.

Северна Корея обяви извънредно положение през май, след като съобщи, че милиони хора изпитват „треска“, за която се смята, че са непроверени случаи на Covid-19.

Не се съобщава броя на хората, засегнати от последното огнище на заболяването, или разяснява какво е заболяването, но ентерично се отнася до стомашно-чревния тракт.

„Ким подчерта необходимостта от овладяване на епидемията във възможно най-ранна дата, като се предприемат добре обмислени мерки за карантина на предполагаемите случаи, за да се ограничи напълно разпространението й, потвърждавайки случаите чрез епидемиологично изследване и научни тестове“, съобщи KCNA.

Служител в Министерството на обединението на Южна Корея, отговарящ за междукорейските въпроси, каза пред агенция Ройтерс, че правителството подозира, че епидемията е холера или коремен тиф.

Провинция Южна Хуангхе, където се намира Хеджу, е основният селскостопански регион на Северна Корея, което може да влоши широко разпространения недостиг на храна в страната.

Пхенян обявява броя на пациентите с треска, но в страната липсват комплекти за тестване на Covid. Мнозина също подозират, че правителството не отчита нови случаи.

Северна Корея съобщи за още 26 010 души със симптоми на треска в четвъртък, като общият брой на пациентите с треска, регистрирани в цялата страна от края на април, е близо 4,56 милиона.

Броят на смъртните случаи, свързани с огнището, е 73, казва правителството, но Световната здравна организация и други заявиха, че се опасяват, че ситуацията е много по-лоша.

Северна Корея има бедстваща здравна система и отхвърли международни оферти за ваксини за населението си.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани