Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След 41 години, пълна свобода за стрелеца, опитал да убие Роналд Рейгън

[post-views]
Стрелба в детска градина в Уляновск, най-малко 4 са жертвите, 2 от тях са деца

Джон Хинкли, който се опита да убие американския президент Роналд Рейгън през 1981 г., възвърна напълно свободата си, шест години след като беше освободен от психиатрична болница, съобщава агенция Ройтерс.

По-рано този месец съд във Вашингтон постанови, че след десетилетия лечение и психиатрични прегледи Хинкли вече не представлява заплаха и ограниченията, поставени върху живота му след освобождаването, ще бъдат премахнати на 15 юни.

„След 41 години, 2 месеца и 15 дни, НАЙ-СЛЕДНЕ СВОБОДА!!!“ написа той в Тутиър.

Хинкли, който сега е на 67 години, простреля Рейгън и други трима с револвер пред хотел във Вашингтон на 30 март 1981 г. Хинкли каза, че иска да впечатли актрисата Джоди Фостър, по която се вманиачава, след като я гледа във филма „Шофьор на такси“.

Всички четирима души, които той простреля, оцеляха, въпреки че прессекретарят на Рейгън Джеймс Брейди беше оставен частично парализиран и принуден да използва инвалидна количка.

На процеса срещу него през 1982 г. Хинкли е обявен за невинен поради лудост и е приет в болница „Света Елизабет“, психиатрична институция във Вашингтон, за 34 години.

Той беше освободен през септември 2016 г., но трябваше да живее с възрастната си майка в затворен комплекс в Уилямсбърг, Вирджиния, под дълъг списък от ограничения.

Те включват контрол върху движенията му и наблюдение на електронните му устройства и онлайн акаунти.

Освен това му беше забранено да се свързва с Джоди Фостър или да пътува до която и да е област, където ще присъства настоящ или бивш президент, вицепрезидент или член на Конгреса.

Хинкли също не можеше да говори с медиите или да публикува някакви писания или сувенири в интернет, или да ги показва лично без разрешение.

В правителствен доклад за състоянието му, подаден в съда на 19 май, се казва, че психичното му здраве е „останало стабилно“ и че психиатричното му заболяване е в „пълна и устойчива ремисия от десетилетия“.

„Той не е съобщавал или проявявал никакви психиатрични симптоми, съответстващи на настроение, тревожност или психотично разстройство“, се казва в съобщението.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани