Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветник на Джонсън подаде оставка заради „Партигейт“

[post-views]
Съветник на Джонсън подаде оставка заради „Партигейт“

Лорд Гайт, съветник на британския преимер Борис Джонсън по етични въпроси и стандартите, подаде оставка след като по-рано бе заявил, че има напълно законен въпрос за това дали премиерът е нарушил министерския кодекс във връзка с „Партигейт“.

Лорд Гайт заяви, че напуска ролята си, която изпълнява от април миналата година, с голямо съжаление. Той не посочи причина за напускането, но в неговото изявление се казва, че „така е правилно да постъпи“. Ден по-рано той заяви, че е разочарован от действията на премиера. Говорител на правителството заяви след оставката, че е изненадан от действията на лорд Гайт, но му благодари за обществената дейност.

Източник на Даунинг стрийт е цитиран от Би Би Си, че това е „пълна изненада и мистерия за премиера“.

Би Би Си припомня, че предшественикът на лорд Гайт – сър Алекс Алан, е подал оставка през 2020 година след като Борис Джонсън не е уважил заключенията в доклада му за предполагаем тормоз от страна на министъра на вътрешните работи Прити Пател на нейни служители.

Знаеше се, че лорд Гейт е заплашил да се оттегли миналия месец след публикуването на доклада на Сю Грей за купоните на Даунинг стрийт по време на локдаун, ако премиерът не даде публично обяснение за действията си. Борис Джонсън даде специална пресконференция след излизането на доклада.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани