Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на Европа осъди нарушенията на човешките права, извършвани от Русия в Крим

[post-views]
Русия напуска Съвета на Европа

Съветът на Европа изрази днес „голямо безпокойство“ и „осъди нарушенията на човешките права, извършвани от окупационните власти на Русия срещу етническите малцинства“ във „временно окупирания“ Крим, предаде Франс прес.

Комитетът на министрите, изпълнителен орган на Съвета на Европа, „потвърди, че не признава незаконната анексия на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация“, посочи в комюнике Съветът на Европа, който следи за спазването на човешките права на Европейския континент.

Членовете на Комитета отбелязаха, че Русия е отказала достъп до Крим на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич, както и на международните органи за контрол върху спазването на човешките права.

„Под временната руска окупация ситуацията с правата на човека в Крим се е влошила значително“, се посочва в комюникето и се допълва: “ Множеството тежки нарушения на правата на човека и на международното хуманитарно право не стават обект на бързи и ефективни разследвания“.

Ситуацията е особено сложна за етническите малцинства на украинците и татарите в Крим, се казва в комюникето.

Комитетът на министрите призовава Русия да отмени решението си да категоризира Асамблеята на татарите в Крим като екстремистка организация и да вдигне забраната за дейността ѝ.

В по-общ план „членовете на Комитета потвърждават острото си осъждане на въоръжената непровокирана и неоправдана агресия на Руската федерация срещу Украйна, която взе хиляди цивилни жертви, направи милиони хора бежанци и опустоши страната“, се посочва още в комюникето.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани