Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Управляващата партия в Япония обеща да укрепи националната отбрана на фона на наближаващите избори за горна камара на парламента

[post-views]
Япония протестира срещу решението на Русия да изостави преговорите за мирен договор между двете страни

Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия обеща днес да осигури достатъчно финансиране за укрепване на националната отбрана през идните години, предаде Ройтерс.

През последните години бюджетът за отбрана, заделян от Токио, беше около 1% от БВП.

Партията на премиера Фумио Кишида записа обещанието за повече средства за отбрана в своята предизборна програма за изборите за горна камара на парламента, насрочени за 10 юли.

„Размерът на бюджета за отбрана е нещо, което показва твърдото намерение на една държава да защитава народа и територията си във всяка ситуация“, каза на пресконференция Санае Такаичи, високопоставена представителка на Либерално-демократическата партия. „За разлика от други бюджетни пера, той изпраща силно послание към други страни и региони“, изтъкна тя, без да уточни кои страни има предвид.

Руското нахлуване в Украйна и зачестилите изстрелвания на ракети от Северна Корея засилиха през последните месеци тревогите на японското общество, свързани със сигурността.

Премиерът Фумио Кишида се радва на силна подкрепа сред избирателите, които като цяло одобряват начина, по който той се справя с пандемията от КОВИД-19 и кризата в Украйна, въпреки че растящите цени доведоха до лек спад в неговата популярност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани