Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония беше домакин на тазгодишния „Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили“

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Военни командири от Япония, Съединените американски щати, Южна Корея, Филипините и още 14 други страни се срещнаха  тази седмица в Токио за участие в събитие, което Вашингтон се надява, че ще помогне за укрепването на сътрудничеството между държавите, които могат да допринесат за сдържането на Китай, предаде Ройтерс.

„Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили“ (PALS) е създаден от САЩ в Хавай през 2015 г., когато страната започна да се измества от политиката си на ангажиране с Китай към такава, която се опитва да ограничи влиянието на Пекин. Това включваше военно пренасочване на Вашингтон към Азия и стремеж към задълбочаване на връзките със съмишлениците в региона.

„Няма нация, която може да се справи сама, всеки има какво да предложи“, заяви генерал-лейтенант Стивън Ръдър, командир на морската пехота на САЩ в Тихия океан, в заключителното си обръщение.

Четиридневното събитие, което приключи днес, е първото, проведено в Япония, и се случва в момент, когато Токио се стреми да поеме по-голяма роля в регионалната сигурност, за да се противопостави на Китай, Северна Корея и Русия. Япония критикува съседните й държави, че пренебрегват международните норми и  след нападението на Москва над Украйна е разтревожена от вероятността Пекин да използва сила, за да подчини Тайван.

„Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили 2022″ изпраща мощно послание, че не допускаме едностранни силови промени в статуквото“, заяви генерал Йошихиде Йошида, началник на щаба на японските сухопътни войски.

Китай твърди, че неотдавнашните военни учения около Тайван имат за цел да защитят китайския суверенитет.

В свое изявление в Сингапур по време на конференцията за сигурността, известна като „Диалог Шангри-Ла“, японският министър на отбраната Нобуо Киши описа Япония като страна, която се намира на първа линия, заобиколена от нарушаващи правилата въоръжени с ядрено оръжие сили.

Около 70 участници в „Тихоокеанския симпозиум на командващите амфибийните сили“ посетиха днес военноморска база и военен лагер в близост до Токио, за да наблюдават учения и да инспектират военно оборудване, включително плавателен съд на въздушна възглавница и самолет „Оспри“ превозващ войници. Американските военни в Япония показаха мобилната реактивна система за залпов огън на колесно шаси (HIMARS), подобна на тези, които Пентагонът предостави на Украйна, за да ѝ помогне да се пребори с руските сили.

Сред участници бяха военни командири от страни от Югоизточна Азия, като Тайланд и Индонезия, които оспорват териториалните претенции на Китай в стратегически разположеното Южнокитайско море.

Великобритания и Франция, които през последните години изпратиха военноморски патрули в Азия и в тихоокеанските островни държави Фиджи и Малдивите, също изпратиха свои представители.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани