Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

59 години от първия полет на жена в Космоса

[post-views]

На 16 юни 1963 г. от космодрума в Байконур излита КК „Восток-6“, с който е осъществен първия полет на жена в Космоса. Това е съветската гражданка Валентина Терешкова, която е пилот и единствен екипаж на кораба.

Преди да бъде избрана да участва в космическите програми на СССР, Валентина Владимирова Терешкова е работник в текстилна фабрика, чието хоби са парашутните скокове. Тя влиза във Съветските военно-въздушни сили като част от програмата за космонавти и след завършване на обучението си получава звание младши лейтенант.

След историческия полет на Юрий Гагарин, директорът на космическите програми Николай Каманин прочита в американската преса за обучение на жени, подготвяни за астронавти и той заявява, че „Няма как да допуснем първата жена, излетяла в Космоса да бъде американка.“. Поради опита си в парашутизма, Терешкова е предпочетена пред останалите две кандидатки – Ирина Соловьова и Валентина Пономарьова – от Каманин, който я нарича „Гагарин в пола“. Кандидатурата й е одобрена от Никита Хрусчов, който е доволен и от пропагандния потенциал на мисията, тъй като родителите на Терешкова са колхозници, загинали в Съветско-финландската война (Зимната война). За неин дубльор е определена Ирина Соловьова.

Космическият кораб е изстрелян в 12:29 ч. Московско време с позивна „Чайка“, с което Терешкова се превръща в първата и в най-младата жена, която лети в Космоса на едва 26 годишна възраст. Полетът протича 2 дни 22 часа и 50 мин, по време на който тя е повишена в звание капитан.

След 48 обиколки на Земята КК „Восток-6“ влиза в атмосферата и както във всички мисии на „Восток“, при спускането си на около 6,45 км от земната повърхност тя катапултира. Терешкова се приземява с парашут на 19 юни в 11:20 ч. на около 620 км североизточно от Караганда, Казахстанска СССР.

След полета тя завършва Военно-въздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ и работи като инструктор в космическите програми. Уволнява се от руските ВВС през 1997 г. със звание генерал-майор.

Освен в армията, през годините заема главни длъжности в КПСС на СССР и в руската „Дума“

Източник: Pan

Най-ново

Виж още

Избрани