Информационен център на Министерство на oтбраната

Командирът на морската пехота на САЩ обеща помощ за защитата на Япония срещу заплахите от Китай и Русия

САЩ извършват все повече военни доставки за Украйна по море, казват представители на американското министерство на отбраната

Командирът на морската пехота на САЩ заяви днес, че неговите подчинени ще помогнат за защитата на югозападните острови на Япония срещу нарастващите заплахи от Китай и Русия, предаде АП.

В началото на преговорите си в Токио с японския министър на отбраната Нобуо Киши генерал Стивън Ръдър каза, че присъствието на американски морски пехотинци е съсредоточено в т.нар. първа островна верига в западната част на Тихия океан. Това е редица острови от Япония до филипинския архипелаг, която по традиция е определена за граница на китайската сфера на влияние, но която Пекин напоследък се опитва да измести на изток.

“С нашите сили западно от линията на смяна на датите ще продължим да живеем, тренираме и работим на първата островна верига главно с помощта и подкрепата на нашите японски домакини”, каза генералът.

Думите му бяха предшествани от данни за руска и китайска военноморска активност около Япония. Вчера министерството на отбраната в Токио е забелязало група от седем руски бойни кораба до южното крайбрежие на японския град Чиба, плаващи в югозападна посока. Забелязани са били също няколко разузнавателни кораба на Китай близо до протока Цугару, Северна Япония, които няколко дни по-рано са се намирали южно от Япония.

Източник : bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top