Информационен център на Министерство на oтбраната

МКС промени курса, за да избегне сблъсък с отломки от съветски шпионски спътник

МКС промени курса, за да избегне сблъсък с отломки от съветски шпионски спътник

Международната космическа станция (МКС) беше принудена да промени курса си, за да избегне отломки от съветски шпионски спътник, който беше свален по спорен начин от руските военни преди седем месеца, съобщи ДПА.

Двигателят на космическия кораб „Прогрес“, който е бил скачен към МКС,  е бил включен, за да промени траекторията на космическата станция, за да избегне парче отломка от спътника “Космос 1408”, според публикация в „Телеграм“ на Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция “Роскосмос”.

Руските военни свалиха излезлия от строя спътник тип „Целина-Д“ при изпитание на противоспътниково оръжие на 15 ноември 2021 г.

Тогава САЩ разкритикуваха този ход, като предупредиха, че фрагменти от спътника могат да застрашат МКС и международния екип от астронавти, работещи на борда.

Когато космическата станция за първи път премина през полето от отломки, на екипажа беше наредено да облече скафандрите и да влезе в аварийната капсула на МКС за собствена безопасност.

Руските военни отрекоха да има опасност за МКС.

Съветският разузнавателен спътник “Космос 1408” е изведен в ниска околоземна орбита през 1982 г., където работи в продължение на две години и оттогава остава в околоземното пространство.

В момента на борда на МКС работят трима руснаци, трима американци и един италианец.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top