Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Балкански форум на началниците на отбраната

[post-views]

Трите глобални предизвикателства, които ангажираха усилията на Въоръжените сили и способстваха за повишаването на кредита им на доверие пред обществото през изтеклата година, бяха пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и климатичните промени. Това посочи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето експозе в рамките на 15-ата ежегодна конференция на началниците на отбраната на държавите от Балканския регион, която се състоя в Охрид, Република Северна Македония. Основната тема на тазгодишното издание бе „Използване на въоръжените сили за справяне със съвременните предизвикателства пред сигурността в национален и регионален план – споделяне на добрите практики“.

„Благодарение на високия професионализъм и способността бързо да се адаптират към нови предизвикателства българските Въоръжени сили помогнаха за добрата координация при ограничаване разпространението на пандемията, осигуриха логистична подкрепа на държавните органи и неправителствените организации за справяне с бежанската вълна от войната в Украйна. Те бяха пръв и неизменен защитник и помощник на цивилното население при пожари, наводнения и други природни бедствия, възникнали в резултат на глобалните климатични аномалии“, категоричен бе адмирал Ефтимов. 

Той подчерта, че Балканите притежават потенциал и заслужават инфраструктурна свързаност за неговото реализиране. „Не можем да говорим за споделени ценности и приоритети в рамките на Европейския съюз (ЕС), а да нямаме същите възможности за обмен като останалите страни от Европа“, заяви началникът на отбраната. В допълнение към предизвикателствата пред Въоръжените сили той постави акцент върху развитието на инфраструктурата в Балканския регион с цел улесняване и ускоряване мобилността на войските за реагиране. „Като част от стремежа за по-добра защита на населението и подобряване на средата за сигурност в региона трябва да се работи по-ефективно за подобряване на военната мобилност в рамките на страните-участнички в инициативата, както и на логистичната свързаност с НАТО и ЕС“, заяви адмирал Ефтимов.

Той благодари на домакините за организацията и отправи покана към всички участници в инициативата за следващата конференция, която ще се състои в София през 2023 г. Председателството на форума е за една година на ротационен принцип и след завършването на събитието, бе поето от България. В Охрид присъстваха началниците на отбраната и техни представители от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

Най-ново

Виж още

Избрани