Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мобилизацията ще бъде възможна и дигитално

[post-views]
Мобилизацията ще бъде възможна и дигитално

Нов модел за оповестяване на резерва разработват в ЦВО

Мобилизацията ще бъде възможна и дигитално
Мобилизацията ще бъде възможна и дигитално

Практическо занятие на Военно окръжие II степен – Монтана, се проведе на територията на три общини – Берковица, Вършец и Георги Дамяново. Темата на занятието бе

проверка на дейността на военното окръжие

и офисите за военен отчет на общините при оповестяване и доставяне на ресурси от резерва.

Ръководител на занятието бе полковник Георги Петков, началник на Централно военно окръжие (ЦВО), а негови помощници – полковник Алексей Царков – началник на Щаба на ЦВО, и подполковник Илиян Илиев, началник на Военно окръжие – Монтана. Наблюдаващ занятието бе генерал-майор Стайко Прокопиев, директор на Щаба на отбраната.

Общинските ръководства също се включиха в помощ на военнослужещите в лицето на Димитранка Каменова – кмет на община Берковица, инж. Иван Лазаров – кмет на община Вършец, и Нина Петкова – кмет на община Георги Дамяново.

„Това занятие е планирано отпреди две години, предвид усложнената пандемична обстановка бе препланирано два пъти и едва сега след прекратяването на пандемията успяхме да го организираме. Няма нищо общо с международната обстановка, като такова занятие се провежда за пръв път от създаването на ЦВО“, подчерта полковник Петков.

Една от основните функции на ЦВО и подчинените му военни окръжия е оповестяване и доставяне на ресурси от резерва, което осигурява мобилизационното развръщане на въоръжените сили в пълен състав, обясни във встъпителното си слово той, като допълни, че за пълноценното изпълняване на тази функция началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е възложил на ЦВО задачата да се изработи

съвременен модел на системата за оповестяване

и доставяне на ресурси от резерва. Такъв модел вече е разработен и предоставен за запознаване на цивилното и военното ръководство на МО.

Моделът описва дейностите на военните окръжия и на местната власт при доставяне на ресурси от резерва, като са отчетени критичните точки, където могат да възникнат рискове при изпълнение на мобилизационната задача. Дадени са препоръки за промени в националната и нормативната ведомствена база, предложения за възлагане на военновременни задачи на централната и местната администрация по оповестяване и доставяне на ресурси от резерва, а също и за дигитализиране на процесите по оповестяване на запасните, което означава, че в бъдеще мобилизацията може да е възможна и през ннтернет.

Първата част от учението се проведе на сцената на 150-годишното Народно читалище „Иван Вазов“ в Берковица. Бяха демонстрирани нагледно планировката и дейностите за оповестяване и доставяне на резерва и ресурсите на резерва във военните формирования. Беше осъществена и видеоконферентна връзка с общинското ръководство на община Георги Дамяново, като кметът Нина Петкова докладва изпълнението на задачите, възложени на подчинената ѝ администрация.

Най-атрактивна бе демонстрацията на

специално обучени в откриване на взривни устройства кучета

които провериха транспортните средства – запас. Извозването на мобилизираните резервисти и запасните до формированията бе съобразено с разписанието на БДЖ и протече при осигурена охрана и организиран от началника на РПУ маршрут. Демонстрацията по реда на организиране на автомобилна колона продължи и на следващия ден пред Спортната зала в гр. Вършец. Определен беше водач на колоната, най-възрастният от шофьорите, а изтеглянето ѝ се осъществи със съдействието на специално определен за целта регулировчик.

„Изключително съм доволен от това, което видяхме“, заяви полковник Георги Петков на финала на третия етап от занятието по взаимодействие между Военно окръжие – Монтана, Офиса за военен отчет и органите на местната администрация по оповестяването и доставянето на ресурси на пункт за набиране на запас. „Връзката между трите звена е здраво изградена и по тази верига всички работят като добре смазана машина“, подчерта още той и допълни: „Отстрани може да изглежда, че това е проста работа, но въобще не така.

Синхронизацията на умения, способности и действия

поставени във времето, и тяхното изпълнение – това е нещо невероятно“.

На представителите на общинските администрации и участниците в занятието той поднесе юбилейна монета, изработена по случай 10-годишнината от създаването на ЦВО, както и екземпляр от луксозното издание, посветено на неговата история.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани