Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Намален руски природен газ за Европа. „Газпром“: Причините са технически

[post-views]
Намален руски природен газ за Европа. „Газпром“: Причините са технически

„Газпром“ намали за пореден ден обема на доставения за Европа природен газ по „Северен поток 1“. Според изпълнителния директор на енергийния гигант Алексей Милер причините за това са технически, заради наложените от Запада санкции. По време на международния икономически форум в Санк Петербург Милер подчерта, че ,,Русия определя правилата, когато става въпрос за намаляване на доставките на газ за Европа“.

В началото на седмицата „Газпром“ отново намали максималния дневен обем на доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ в Балтийско море до около 40 процента от максималния добив.  Русия не изключва пълно спиране на най-важната линия за доставка за Германия, като причините за това са технически заради наложените от Запада санкции.

АЛЕКСЕЙ МИЛЕР – главен изпълнителен директор на ,,Газпром“:

„Наблюдаваме шокове в цените на газа и изключително високо непостояннство на стоковите пазари с много висока инфлация в същото време. Но това не започна вчера или днес. Ние трябва да благодарим на чуждестранните регулатори, особено на европейските регулатори, за това.“

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков увери, че няма преднамерени действия от страна на енергийния гигант, а проблема е с турбини на компанията „Сименс“  в компресорната станция „Портовая“, от която газопроводът тръгва за Европа.

„Северен поток 1“ има капацитет да доставя около 55 млрд. куб. м синьо гориво годишно до страни от ЕС, което е над една трета от целия износ руски газ за Европа. Съкращаването на доставките ще затрудни натрупването на запаси за зимата. Припомняме, че ЕС има споразумение страните членки да запълнят газовите си хранилища поне до 80% до края на октомври.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Единична публикация

Избрани