Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО ще засили присъствието си на източния фланг

[post-views]
НАТО ще засили присъствието си на източния фланг

Съюзниците ще защитават всеки сантиметър от своята територия

„По-висока готовност, разполагане на повече батальони на изток, прехвърляне на техника и снаряжение“, така генералният секретар Столтенберг резюмира нуждите на НАТО по време на редовната среща на министрите на отбраната на страните от Алианса, проведена в Брюксел.

Official Family Portrait of NATO Ministers of Defence

Препотвърждаване на политическия ангажимент за постигането на 2% от БВП за разходи за отбрана до 2024 г., както и присъединяването на България към Иновационния фонд на НАТО. Това бяха основните акценти в изказването на министъра на отбраната Драгомир Заков на проведената вчера и в сряда среща в Брюксел.

В рамките на двудневните интензивни заседания министрите на отбраната разгледаха предложения, обсъдиха и постигнаха съгласие по редица важни за Алианса теми в контекста на променената среда за сигурност и подготовката за предстоящата среща на върха в Мадрид в края на юни 2022 г.

В изказването си министър Заков акцентира върху отговорността на съюзниците да защитават своята територия и населението си срещу заплахите и предизвикателствата, които тестват устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор на НАТО. „Във фокуса на засилването на възпиращия и отбранителния потенциал на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подходящото ниво на готовност и възможността за бързо усилване“, посочи министър Заков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани