Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия заяви, че „помагала“ за експорта на земеделска продукция от Украйна през Азовско море

[post-views]

Русия заяви, че „улеснява“ износа на зърнени и маслодайни култури от Украйна през контролирани от Москва транзитни пунктове в Азовско море, без да обясни кой доставя хранителните продукти за износ, предава Ройтерс.

Украйна, подобно на Русия, е един от най-големите износители на зърнени и маслодайни култури в света. Властите в Киев обвиниха Русия в кражба на зърно от територии в Украйна, които нейните сили са завзели.

Руският вицепремиер Виктория Абрамченко отхвърли твърдението в интервю за Ройтерс, като каза: „Русия не доставя зърно от Украйна“.

Тя продължи: „Русия осигурява „зелен [безопасен] коридор“ за зърнени храни и всякакви други хранителни продукти като маслодайни семена… за да могат да се изнасят от Украйна без препятствия през Мелитопол или Бердянск“.

Руските окупационни власти в контролираната от тях по-голяма част от украинската Запорожка област национализираха държавните предприятия и държавните запаси от зърно, принадлежащи на Украйна, каза ръководителят на окупационната военно-гражданска администрация на региона Евген Балицки.

Неспособността на Украйна да използва основното си дълбоководно пристанище Одеса поради военното нахлуване на Русия доведе до скок в глобалните цени на храните и предупреждения от ООН за глад в по-бедните страни, които разчитат в голяма степен на внос на зърно.

Абрамченко повтори позицията на Русия, че Украйна трябва да отвори минираните морски пътища до Одеса.

И двете страни се обвиняват взаимно, че са поставили мини, за да възпрепятстват достъпа до пристанището, за което Украйна се опасява, че Русия може да се опита да завземе с атака от морето.

„Не можем да осигурим зелен коридор за Одеса, тъй като Украйна направи всичко това пристанище да не работи“, каза Абрамченко.

Износът на Украйна намаля рязко тази година, тъй като тя се опитва да придвижва хранителни продукти по „тромави“ автомобилни, речни и железопътни маршрути.

Киев заяви, че реколтата му от зърно вероятно ще спадне до около 48,5 милиона тона тази година от 86 милиона тона поради нахлуването на Русия.

Руският вицепремиер Александър Новак каза в петък, че не вижда никакви пречки при износа на руско зърно в Турция.

Говорейки пред Анадолската агенция, Новак каза, че Русия винаги е била голям доставчик на зърно за Турция и планира да запази тази позиция.

„Винаги сме били основен доставчик на зърно за Република Турция, така че не виждаме особени проблеми тук.

„Това са търговски въпроси и (компаниите) са се договорили помежду си, мисля, че ако имаме експортен потенциал и ресурси, достатъчно (зърно) ще бъде доставено на потребителите“, каза той.

Новак добави, че Турция от години е „много важен икономически и търговски партньор“ за Русия.

Абрамченко заяви в четвъртък, че Русия очаква да прибере около 130 милиона тона зърно през 2023 г, колкото и тази година. Тя каза, че правителството няма планове да променя митото си за износ на зърно, което според нея е наложено, за да защити вътрешния пазар.

Русия, която се конкурира главно с Европейския съюз и Украйна за доставка на пшеница за Близкия изток и Африка, ограничава износа си от 2021 г. с данъци и експортни квоти като част от усилията за забавяне на вътрешната инфлация на цените на хранителните продукти.

Абрамченко каза, че е осигурила доставки на семена от 11 държави, включително Сърбия, Турция, Израел и Египет, които не са се присъединили към западните санкции, тъй като се стреми да защити своята продоволствена сигурност.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани