Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

УНИЦЕФ алармира за рекордно висок брой на деца бежанци по света

[post-views]

В края на 2021 г. повече деца, отколкото когато и да било след Втората световна война, са се оказали в ситуация на бягство от конфликти, насилие и други кризи по света, обяви  в Ню Йорк агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ, съобщи ДПА.

Според данните на УНИЦЕФ около 36,5 млн. деца са били принудени да напуснат домовете си, като близо 22,8 млн. от тях са били разселени в резултат на конфликти и насилие. Данните представляват увеличение на броя на децата бежанци в световен мащаб с 2,2 млн. души от 2020 г. насам.

Рекордно високият брой е пряк резултат от конфликти като тези в Афганистан и Йемен, заяви УНИЦЕФ, като добави, че още 7,3 милиона деца са останали без дом през 2021 г. в резултат на природни бедствия. УНИЦЕФ призова правителствата по света да засилят защитата на бежанците, мигрантите и децата.

Тъй като данните са от края на 2021 г., те не включват украинските деца, останали без дом или принудени да бягат от руската инвазия, която доведе до създаването на още 2 милиона деца бежанци от февруари насам и остави още 3 милиона деца разселени в страната.

Освен това децата и техните семейства бяха разселени и поради екстремни метеорологични явления, като сушата в страните от Африканския рог и тежките наводнения в Индия, Бангладеш и Южна Африка.

Повече от една трета от разселените деца живеят в Африка на юг от Сахара (3,9 милиона или 36 %), една четвърт в Европа и Централна Азия (2,6 милиона или 25 %) и 13 % (1,4 милиона) в Близкия изток и Северна Африка, се казва в изявлението на УНИЦЕФ.

Около две трети от всички деца бежанци са записани в начално училище, докато само около една трета от подрастващите бежанци получават образование, се казва още в съобщението.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани