Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея и САЩ ще усъвършенстват учебния самолет Т-50

[post-views]
Южна Корея и САЩ ще усъвършенстват учебния самолет Т-50

Южнокорейската компания Korea Aerospace Industries (KAI) и американската Lockheed Martin подписаха споразумение за сътрудничество за по-нататъшна модернизация на учебно-тренировъчния самолет T-50 Golden Eagle и неговото маркетингово популяризиране. Това съобщава Asian Military Review, цитирайки изявление на KAI.

„Споразумението има за цел „ескалиране“ на стратегическото партньорство, което вече съществува между двете компании“, каза говорител на компанията.

Разширеното споразумение ще даде възможност за изпращане на 1000 самолета Т-50 за износ в трети страни.

След модернизацията се очаква Т-50 да отговаря на редица изисквания за учебни самолети, включително за обучение на канадски бъдещи пилоти на изтребители (FFLIT) и тактическо обучение на ВВС и ВМС на САЩ.

Самолетът може да се използва и за участие в тренировъчни проекти в Африка, Източна Европа и Южна Америка.

В отделно изявление Lockheed Martin заяви, че T-50 е доказан самолет, който намалява времето за обучение на новите пилоти и им позволява да достигнат по-бързо оперативна готовност, дори да летят на самолети от пето поколение като F-35 Lightning II.

KAI T-50 е създаден през 2002 г. в Корея като по-нататъшно развитие на учебния самолет Samsung KTX-2. Той е способен да достига скорост от 1,4 Маха и да изстрелва ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, както и да пуска авиобомби и касетъчни боеприпаси.

В момента военновъздушните сили на Южна Корея са въоръжени с 50 самолета Т-50, 22 учебно-бойни TA-50, 10 се използват от пилотажната група Black Eagles.

По-рано беше съобщено, че групировката на южнокорейската армия, която включва военни кораби, морска авиация и около хиляда военнослужещи, ще участва във водени от САЩ военноморски учения на Хаваите.

Учението ще бъде ръководено от контраадмирал Ан Санг Мин, който ще командва подготовката на Експедиционната ударна група (ESG). Това ще бъде първият път, когато Южна Корея води комбинирани маневри, включително по морско десантиране

Най-ново

Единична публикация

Избрани