Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До края на месеца чакаме оферта за вторите осем изтребителя

[post-views]
До края на месеца чакаме оферта за вторите осем изтребителя

След доставката на новите самолети ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29

„Необходима ни е ескадрила изтребители, в противен случай ще сме на същото положение“, смята министърът на отбраната Драгомир Заков. До края на месеца чакаме оферта за вторите Ф-16 Блок 70, съобщи той в телевизионно интервю. Цената все още не е ясна. Притесненията му са свързани с политическата криза и вероятността няколко месеца да нямаме парламент, което да забави продължаването на проекта за ВВС. „Поради липса на самолети пилотите ни имат недостатъчно летателни часове“, каза още министърът. Той прогнозира, че ако проектите и за другите видове Въоръжени сили не се придвижат, модернизацията на армията ще спре в изключително критичен момент. В напреднала фаза били разговорите с полска фирма за ремонт и поддръжка на наличните МиГ-29. Назначеният срок на служба на тези самолети изтича поетапно през периода 2028–2030 г.

След доставката на новите самолети ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход, който трябва да се приеме от Народното събрание. Разчетите показват, че необходимата бройка на подготвения летателен състав за задачата по Air Policing е минимум 30 летци.

От парламентарната трибуна министърът обясни, че отпадането на 100-те млн. лв. за тази година за проекта за сухопътните машини не означава, че по договора няма да се работи. Напротив, според него би могло да има договор и преди края на годината. Няма да има разплащане по него и затова при предстоящата актуализация на бюджета се предвижда прехвърлянето на тези средства за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника, в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолета МиГ-29, боеприпаси и горива за бойна подготовка, мисии и енергоносители. Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътни войски е изключително мащабен и  комплексен и включва не само придобиването на бойна техника за механизирано отделение,  специална техника за формированията за бойно осигуряване и поддръжка, допълнително  оборудване, но и обхваща и обучението на персонала, който ще експлоатира техниката. През първия етап се предвижда придобиване на 150 бр. бойна и специална техника за 3 батальонни бойни групи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани