Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обвини Нидерландия, че води „антируска кампания“ във връзка с шпионски случай

[post-views]
Американското военно присъствие в Япония пречи на мирен договор с Токио, каза Кремъл

Русия каза, че Нидерландия води „антируска кампания“, след като нидерландските власти обявиха, че са задържали мъж, когото определиха като руски шпионин, опитвал се да проникне в Международния наказателен съд (МНС), предаде Ройтерс.

Нидерландското разузнаване заяви в четвъртък, че е разкрило руски военен агент, използвал фалшива самоличност с цел да бъде приет на стаж в МНС, който разследва обвинения за военни престъпления в Украйна.

Руското външно министерство каза, че Нидерландия разпространява невярна информация, за да разпали скандал и да „плаши обществеността с приказки за „коварните машинации“ на руснаците“.

„Антируската шпионска кампания, разгърната в страната (Нидерландия), придружена от целенасочени „изтичания“ на съмнително съдържание, не прави нищо друго освен да вреди на и без това лошите двустранни отношения“, заяви министерството.

МНС каза, че е разкрил операция на руското военно разузнаване за внедряване на агент, представил се като бразилец, който иска да постъпи на стаж.

„От значение е, че случаят е станал в началото на април, а нидерландските власти решиха да го съобщят чак три месеца по-късно“, заяви руското външно министерство.

Москва обвини Нидерландия, че със своите действия се опитва да засили подкрепата за разследването на МНС за руски военни престъпления в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани