Информационен център на Министерство на oтбраната

Генералният секретар на НАТО предупреди, че войната в Украйна може да продължи с години

Генералният секретар на НАТО предупреди, че войната в Украйна може да продължи с години

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че войната в Украйна може да продължи с години, а украинските сили са изправени пред по-интензивни руски атаки, след като Европейската комисия препоръча на Киев да бъде даден статут на страна-кандидатка за членство в ЕС, съобщи Ройтерс.

В публикация в германския “Билд ам Зонтаг” от днес Столтенберг казва, че доставката на високотехнологични оръжия за украинските сили би увеличила шансовете за освобождаване на Донбас от руски контрол.

“Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Ние не трябва да отслабваме подкрепата за Украйна. Дори ако цената е висока, не само за военна подкрепа, но и заради увеличаващите се цени на енергията и храните”, казва Столтенберг.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, направи в публикация в “Сънди таймс” подобни коментари за необходимостта от подготовка за дълга война. Той подчерта, че съюзниците трябва да покажат на украинците, че са готови да ги подкрепят дългосрочно, което означава да се осигури, че Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от агресора.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top