Информационен център на Министерство на oтбраната

“Ислямска държава” пое отговорността за атаката срещу сикхски храм в Кабул

Обвиниха британските спецчасти в Афганистан в убийства на невъоръжени

Въоръжената групировка “Ислямска държава” (ИД) пое отговорността за вчерашното нападение срещу сикхски храм в Кабул, при което бяха убити двама души и няколко бяха ранени, предаде ДПА.

В изявление, публикувано в официалния канал в “Телеграм” на групировката, атаката е била отмъщение за неотдавнашни обидни според нея изказвания на индийски политик, насочени срещу пророка Мохамед. ИД твърди, че около 50 хиндуистки, сикхски и талибански пазачи са били убити при атаката срещу комплекса, която е продължила три часа. Този брой на жертвите не е потвърден от независими източници, отбелязва ДПА. В изявлението на ИД се казва още, че нападател самоубиец щурмувал храма, след като убил пазачите и атакувал с автоматично оръжие и гранати хората, които били вътре. Детонирани са били четири взривни устройства и кола бомба. На снимки на последиците от атаката се вижда, че храмът е разрушен и опожарен. Няколко близки къщи също са повредени от експлозията на колата бомба.

Атаката беше осъдена в Афганистан и в чужбина. Индийският премиер Нарендра Моди каза, че е потресен и ще се моли за здравето на богомолците. Дипломатическата мисия на ООН в Афганистан призова да бъдат защитени всички малцинства в страната, включително сикхите, хазарейците и суфите.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top