Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Газпром“ притваря кранчето и за Германия и Италия

[post-views]

„Газпром“ обяви, че е принуден да спре работата на още една газова турбина на „Сименс“ в компресорната станция „Портовая“, от която започва от Русия газопроводът „Северен поток“. Така от 8 агрегата останаха само два и максималният обем на тръбопровода вече няма да надхвърля 67 млн. куб. м дневно. Това е с около 100 млн. куб. м на ден, по-малко от обичайното.
Цените на фючърсите за газа за юли на спотовия пазар на платформата ICE Futures в Европа скочиха с 25% и надхвърлиха $1300 за 1000 куб. м за първи път от 27 април. Според германския министър на икономиката случващото се е част от кампания за всяване на несигурност в Европа. Германският енергиен регулатор каза, че свиването на доставките по „Северен поток“ не може да се обясни с проблема с компресорите на „Сименс“.
Ден по-рано „Газпром“ обяви, че ще трябва да намали от 167 на 100 млн. куб. м дневно доставките на газ за Германия по газопровода поради забавяне на ремонта на блоковете за компресорната станция във Виборг. Устройствата се обслужват от „Сименс“, която съкрати дейността си в Русия. Поддръжката и ремонтът им са възможни само в предприятие на компанията в Монреал. Но заради канадските санкции срещу Русия агрегатите не може да бъдат върнати. Допълнителен натиск върху европейския енергиен пазар оказа и намаляването на доставките на газ от Русия от най-голямата италианска петролна и газова компания Eni.
Спадът в доставките на газ за Европа от Русия съвпадна със спад в износа на втечнен природен газ от САЩ, след като голям експортен терминал в Тексас беше повреден при пожар. Терминалът даваше 20% от износа на американски втечнен газ.
Междувременно ЕС, Израел и Египет подписаха в Кайро меморандум за разбирателство за износ на природен газ за Европа. Газът ще се купува от Израел и по тръбопровод ще стига до Египет, където ще бъде втечняван и товарен на танкери за Европа. Меморандумът ще позволи до края на годината да се доставят 7 млрд. куб. м газ, които ще бъдат удвоени догодина. (БА)

Най-ново

Избрани