Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Казахстан ще поиска да бъде сложен край на ядрените оръжия до 2045 г.

[post-views]

Казахстан иска ядрените оръжия по целия свят да бъдат премахнати до 2045 г., става ясно от изявление на казахстанския външен министър, публикувано днес, предаде ДПА.

„Сегашната военна ситуация в Украйна, приказките за ядрено превъоръжаване и взаимните заплахи за употребата на ядрени оръжия ни карат повече от всякога да се замисляме за това колко е уязвимо човечеството и колко е важно тези смъртоносни оръжия да бъдат забранени и унищожени“, се казва в публикацията на министър Мухтар Тлеуберди във в. „Литер“.

Изявлението на казахстанския министър едва ли ще се радва на особена популярност в Русия, която е една от основните ядрени сили в света, отбелязва ДПА.

Руски сили помогнаха на казахстанското правителство да се справи с безредиците, които обхванаха Казахстан в началото на годината.

Въпреки тази помощ Казахстан не е съгласен с Кремъл по всички въпроси.

Миналата седмица например президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви, че страната му няма да признае самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

За кратък период от време Казахстан беше ядрена държава след разпадането на Съветския съюз, тъй като на казахстанска територия имаше ядрени оръжия, както в Беларус и Украйна. По силата на споразумения с Москва тези оръжия в крайна сметка бяха върнати на Русия, отбелязва ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани