Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Коко и Стравински – любов по време на революция

[post-views]

В края на сезона, но в афиша и през целия юли е премиерата на Театър 199 „Пролетно тайнство”. Постановките на тази сцена традиционно се играят и след закриването на сезона от другите театрални трупи. Книгата „Коко & Игор” на Крис Грийнхалч, по която беше създаден и филмът „Коко Шанел и Игор Стравински” е достатъчна да създаде интерес към иначе известния любовен роман от 20-те години на ХХ в. между революционерката в женската мода и не по-малко скандализиращия с музиката си руски композитор. Пътищата на двамата творци се пресичат във Франция, след като събитията от 1917-а завихрят съдбата на хиляди руски аристократи, царски офицери, писатели, художници, композитори и артисти по света. Но и в бурното за Европа време на разцвет в изкуството и културата.

Срещата им е на вечеря при хореографа Сергей Дягилев в Париж, също изгнаник във Франция. Коко – след загубата на загиналия в автомобилна катастрофа любим, а Стравински – с деца и туберкулозна съпруга, гладуващи несретници въпреки огромния талант на композитора. Събират се и се сблъскват двама необичайни творци и личности. Препраща ни към друг спектакъл на тази сцена – постановката „Ясна поляна” за необичайната среща на Толстой и Чехов, но тук има и любов… Коко и Стравински си остават необикновени личности със следа в облеклото и парфюмерията, музиката и балета до днес: „Малката черна рокля” и парфюм „Шанел 5”, „Пролетно тайнство”, „Жар птица” и балет „Петрушка”.

Режисьорът Георги Кадурин поставя спектакъла по драматизация на Бойко Илиев и се доверява на Невена Калудова като Коко Шанел и на Димитър Баненкин – като Игор Стравински. Мариана Миланова е гордата, страдаща и саможертвена съпруга на композитора, а Силвия Петкова е борещата се за любовта на Коко любовница Мари.

Най-ново

Виж още

Избрани