Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирите на бойците, защитавали „Азовстал“, са били прехвърлени в Русия за разследване, съобщи ТАСС

[post-views]

Двама висши командири на бойците, които защитаваха стоманодобивния завод „Азовстал“ в украинския град Мариупол, са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от ТАСС.

Съдбата на стотици бойци, пленени от руските сили през май след продължила с месеци обсада на Мариупол, остава неясна. Първоначално Москва каза, че те са били прехвърлени в самопровъзгласилите се проруски републики в Източна Украйна. Цитирайки неназован източник от руските правораздавателни органи, ТАСС съобщи, че Святослав Паламар, заместник-командирът на батальона „Азов“ и Сергий Волински, командирът на 36-та бригада на морската пехота на украинските въоръжени сили, са били прехвърлени в Русия. Служители на специалните сили са ги прехвърлили от самопровъзгласилата се Донецка народна република, „за да бъдат проведени с тях разследващи дейности“. „Други офицери от различни украински подразделения също са били транспортирани в Русия“, съобщи ТАСС. Агенция Ройтерс засега не е успяла да потвърди информацията и все още няма реакция от Киев. По-рано този месец Украйна каза, че разузнавателните ѝ служби са в контакт с пленените бойци от „Азовстал“.

Батальонът „Азов“ е военно подразделение, съставено изцяло от доброволци, което беше сформирано през 2014 г. като крайнодесен опълченски отряд, за да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и, заедно с 36-та бригада, беше от ключово значение за защитата на стоманодобивния завод. Киев се опитва да договори размяна на пленници с Москва, за да си върне всички бойци, но някои руски законодатели искат да изправят част от тях пред съд. Руски осведомителни агенции съобщиха по-рано този месец, че повече от 1000 бойци от „Азовстал“ са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани